Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Πορεία υπεράσπισης της Υφανέτ ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης

Λίγα λόγια για την Υφανέτ

Στις αρχές Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε απόφαση για καθαίρεση τμημάτων στεγών του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου βιομηχανικού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ, στη Θεσσαλονίκη, η οποία προβλέπει, μάλιστα, και την επιτόπια συλλογή φωτογραφικού υλικού. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενη εκκένωση της κατάληψης, η οποία έχει απειληθεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το κράτος, άλλωστε, με στόχο την εισβολή σε καταλήψεις, έχει χρησιμοποιήσει ουκ ολίγες φορές το πρόσχημα περί συντήρησης, αναστήλωσης και αξιοποίησης κτιρίων. Το κατά πόσο αξιοποιήθηκαν κτίρια τα οποία εκκενώθηκαν βέβαια (βλ. κατάληψη Terra Incognita, Ορφανοτροφείο και Δέλτα στη Θεσσαλονίκη), μπορεί να το δει κάθε κάτοικος που περνά από μπροστά τους: κτίρια τα οποία, ενόσω ήταν κατειλημμένα, ο κόσμος με πείσμα φρόντιζε να τα συντηρεί και να τους δίνει ζωή, αφήνονται να ρημάζουν χωρίς να προσφέρουν κανενός είδους αξιοποίηση στο κοινωνικό σύνολο.

Ποια, άλλωστε, κοινωνική προσφορά θα μπορούσαν να πράξουν το κράτος και το κεφάλαιο; Αυτοί που αφήνουν ένα λαό να πεινάσει, αυξάνοντας τις τιμές σε βασικά αγαθά, ενορχηστρώνοντας πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οδηγώντας οικογένειες να ζουν χωρίς ρεύμα και νερό. Aυτοί που ψηφίζουν αντεργατικούς νόμους, οδηγώντας την εργατική τάξη στην εξάντληση. Αυτοί που καταδικάζουν χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και κρίνουν παράνομες τις δίκαιες απεργίες των εκπαιδευτικών τους ενάντια σε αντεργατικά μετρά.

Ποια κοινωνική προσφορά θα μπορούσαν να πράξουν αυτοί που θεωρούν συνώνυμο της αξιοποίησης την απομύζηση των δημόσιων χώρων και πόρων για αύξηση των κερδών των κεφαλαιοκρατών. Αυτοί που τη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για επίθεση σε αγωνιζόμενα κομμάτια με στόχο την καταστολή κάθε αντίδρασης που θα θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη τους.

Από την άλλη πλευρά, στη γλώσσα των καταπιεσμένων, αξιοποίηση σημαίνει προσφορά και αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους της τάξης μας, σημαίνει αγώνας για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Η κατάληψη Υφανέτ, ως κομμάτι από την κοινότητα των καταλήψεων που άνθισαν τις τελευταίες δεκαετίες στον ελλαδικό χώρο, στεγάζει, τα τελευταία 17 χρόνια, δραστηριότητες και πολιτικές δράσεις που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση:

Βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις διατήρησης της επαναστατικής μνήμης, πολιτιστικές εκδηλώσεις προώθησης μιας αντιεμπορευματικής κουλτούρας, εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης των κατατρεγμένων της τάξης μας και ταξικής αλληλεγγύης..

Η Υφανέτ και οι καταλήψεις ευρύτερα, ως χώροι στέγασης και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών, χώροι συνεύρεσης συλλογικοτήτων του ανταγωνιστικού κινήματος, εργατικών σωματείων, φεμινιστικών ομάδων και κοινωνικών μορφωμάτων, χώροι ζύμωσης ατόμων και προπαγάνδισης αντιπατριαρχικών – αντισεξιστικών και αντιφασιστικών ιδεολογημάτων, εδαφικοποιούν τη δυναμική ενός ευρύτερου αντικαπιταλιστικού και αντικρατικού κινήματος. Ενός κινήματος που εναντιώνεται στις ταξικές ανισότητες, στις κοινωνικές διακρίσεις με βάση πλαστούς διαχωρισμούς, όπως το φύλο και η φυλή. Η κοινότητα τους μας έδωσε τους τόπους και τους χρόνους για να γνωρίσουμε, να ζυμωθούμε, να μάθουμε τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας και πώς να αγωνιζόμαστε γι’ αυτές.

Από το 1963 όπου οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο τότε εργοστάσιο της Υφανέτ έδωσαν το δικό τους αγώνα, προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, πορείες και τελικά, κατάληψη του εργοστασίου και απεργίες πείνας, ενάντια σε μειώσεις μισθών και απολύσεις και διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους..

Mέχρι και σήμερα, όπου η τάξη μας δέχεται μια άνευ προηγούμενου επίθεση

Χρεός μας είναι να υπερασπιστούμε τον αγώνα για κοινωνική και ταξική χειραφέτηση και τους τόπους που τον στεγάζουν.

Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις ως ένα ακόμη μέσο αγώνα, ως ένα ακόμα κεκτημένο αγώνα που προσπαθούν το κράτος και το κεφάλαιο να μας αρπάξουν. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε αυτούς τους τόπους για τη μελλοντική γενιά, υπερασπιζόμενοι με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές ιδέες που ανθίζουν μέσα από αυτές και τις εξωστρεφείς δράσεις που τις προωθούν. Υπερασπιζόμενοι με τον τρόπο αυτό τον συνολικό αγώνα για υγεία, ελευθερία, κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, για υπεράσπιση των αναγκών της τάξης μας. Υπερασπιζόμενοι με αυτόν τον τρόπο τη δικιά μας ιστορία, την ιστορία των καταπιεσμένων, της εργατικής τάξης, του αγώνα για ένα ελεύθερο αύριο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Κάτω τα χέρια από την Υφανέτ.

Στηρίζουμε την πορεία υπεράσπισης της κατάληψης την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στις 18.00 στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)