Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Παρεμβάσεις με πανό και τρικακια για την εργατική δολοφονία του Δημήτρη Δαγκλή

Στις 25/10 ο Δημήτρης Δαγκλής, εργάτης στο λιμάνι του Πειραία εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα να περάσει από πάνω του η γερανογέφυρα και να τον κόψει στη μέση.

Ο Δημήτρης Δαγκλής ήταν ένας ακόμα άνθρωπος της τάξης μας που δολοφονήθηκε εν ώρα εργασίας για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και στην προκειμένη περίπτωση για τα κέρδη της Cosco. Αμέσως μετά τη δολοφονία του, οι συνάδελφοί του σταματάν κάθε εργασία στο λιμάνι, συγκεντρώνονται και με καθολική συμμετοχή στη συνέλευση αποφασίζουν να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

Το ταξικό σωματείο των λιμενεργατών σημειώνει για τον θάνατο του Δημήτρη: «Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών από την εργοδοσία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, να μην υπολογίζεται κούραση, ασθένειες, να “φοβόμαστε” να πούμε όχι. Είναι αποτέλεσμα να θυσιάζονται ζωές για τα κέρδη της COSCO. Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος».

Τα αιτήματα της απεργίας είναι τα εξής: – Κανένας εργαζόμενος να μην ξαναδουλέψει 12 ώρες και κόντρα βάρδιες.

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε συνεννόηση με το Σωματείο, με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα.

– Τέρμα οι εργατικές ομάδες με μόνο 4 άτομα. Να είναι 6, γιατί έχουμε και πολλούς σακατεμένους.

– Άμεση σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

– Σε κάθε πόστο και ειδικότητα να υπάρχει εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς. – Κυρίως ζήτημα είναι τα μηχανήματα που λειτουργούν να είναι πλέον ασφαλή.

– Αυτά τα αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με την υπογραφή ΣΣΕ για να είναι δεσμευτικά, με μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Η άρνηση της Cosco να συναντήσει τους απεργούς απαντιέται με νέα 24ωρη απεργία και με σπάσιμο των αλυσίδων και της κεντρικής πόρτας με τους εργαζομένους να φωνάζουν «για τον Δημήτρη» και «όχι άλλους νεκρούς», που οδηγεί στα γραφεία της εταιρείας από εκατοντάδες λιμενεργάτες, οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους χιλιάδες εργαζόμενους στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εχθές 27 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εταιρεία αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και σήμερα πραγματοποιείται η 3η συνεχόμενη μέρα απεργίας, ενώ για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα μαζική συγκέντρωση με τη στήριξη δεκάδων συνδικάτων της Αττικής.

Σωματεία λιμενεργατών από την Σουηδία, τη Χώρα των Βάσκων, την Κύπρο, την Ιταλία, την Τουρκία και άλλες χώρες με ανακοινώσεις τους, συλλυπούνται την οικογένεια και τους συναδέλφους του Δημήτρη με το σωματείο Nakliyat-İş να σημειώνει: «Εκ μέρους της εργατικής τάξης της Τουρκίας και του Συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat-İş, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της COSCO που απεργούν υπό την ηγεσία του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ. Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Η ενότητα των εργαζομένων θα νικήσει! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!».

Απ’ ότι φαίνεται το αίμα του Δημήτρη ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στο λιμάνι του Πειραιά και μετά τον αγώνα των εργαζομένων της e-food, ένα νέο καρέ της ταξικής πάλης εξελίσσεται όχι μόνο στις προβλήτες, όχι μόνο στις κουβέντες των απεργών, αλλά στα σπίτια και στις καρδιές όλης της εργατικής τάξης.

Είχαμε ξαναγράψει με αφορμή άλλες δύο δολοφονίες εργαζομένων και ξανατονίζουμε: «Στο σπίτι πιθανώς κάποια παιδιά θα τους περίμεναν για να παίξουν, για να πάνε μια βόλτα, για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Στο κομοδίνο θα υπήρχαν κάποιοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ΔΕΗ, πιθανώς κάποιο κατασχετήριο, ένα χαρτί με τα σημειωμένα τηλέφωνα κάποιας εισπρακτικής για να μην σηκώσει πάλι κάποιος το ακουστικό. Ίσως στον τοίχο του ενός να υπήρχε μία μεγάλη φωτογραφία των δικών του που άφησε πίσω ή μια αφίσα με τον τόπο του που εγκατέλειψε για να μπορέσει να επιβιώσει, αυτός και οι δικοί του. Μια τηλεόραση αναμμένη που θα μιλούσε για την ανάπτυξη που έρχεται, για τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για την πλάτη που πρέπει να βάλουμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες για το έθνος. Τον έναν μπορεί να τον λέγαν Μοχάμεντ και τον άλλο Μάρκο, όμως καμία σημασία δεν έχει το όνομά τους.Ήταν απλά δύο μηχανές παραγωγής κέρδους, δύο εργάτες, που δολοφονήθηκαν εν ώρα δουλειάς, στο όνομα της εντατικοποιημένης εργασίας και των πλημμελών μέτρων προστασίας που προϋποθέτει η καπιταλιστική ανάπτυξη. 2 δικοί μας άνθρωποι εχθές δε γύρισαν σπίτια τους. Πόσοι ακόμα ως τώρα; Πόσοι ακόμα από δω και πέρα;».

Έχουμε τις αιτίες αλλά και τις αφορμές. Το νέο επεισόδιο της καπιταλιστικής κρίσης μας φτωχοποιεί περεταίρω και απότομα, εντατικοποιεί την εργασία μας, αυξάνει το κόστος ζωής μας, ιδιωτικοποιεί τα πάντα, εντείνει τον μιλιταρισμό, δικαιολογεί την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων για πολεμικό εξοπλισμό την ώρα που Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια καταρρέουν, πυκνώνει τους θανάτους των δικών μας ανθρώπων στα εργασιακά κάτεργα, στους δρόμους, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Και πλέον το ξέρουμε καλά: Η εκδίκησή για τους νεκρούς μας, θα έρθει μόνο μέσα από την οργάνωση των ζωντανών.Το αίμα των εργαζομένων, το αίμα των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, το αίμα μεταναστών στη Μόρια, των πνιγμένων στο Αιγαίο, των δολοφονημένων στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα, βάφει τις σημαίες που θα σηκώνουμε μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ενάντια στην ηττοπάθεια, την εξατομίκευση και τον φόβο: Οργάνωση και αντεπίθεση της τάξης, για εμάς αλλά και για τους δικούς μας που δε γυρίσαν σπίτι μετά το μεροκάματο…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ: ΑΘΑΝΑΤΟΣ! ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO

Ταξικη Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)