Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Κάλεσμα στήριξης και συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών, Δευτέρα 11/10

Αθήνα: 11:30 στο Εφετείο

Θεσσαλονίκη: 11.30 Άγαλμα Βενιζέλου

Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει εμφανείς τις αυταρχικές προθέσεις της απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Μέσω εγκυκλίου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους αρνηθούν τη συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης, το υπουργείο παιδείας επιδιώκει να εκβιάσει τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να γίνουν βορά στους σχεδιασμούς των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Το μέτρο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που εδώ και χρόνια προωθούν οι κυβερνήσεις είναι συντηρητικό και αντεργατικό. Αποτελεί μηχανισμό απολύσεων και αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του συνδικαλισμού εντός των σχολείων. Επιπλέον, η “αξιολόγηση” αφορά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τις ίδιες τις σχολικές μονάδες, στην κατεύθυνση της “αυτονομίας” τους. Η συγκεκριμένη πολιτική δεν αποσκοπεί παρά στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας. Μετατρέπει τα σχολεία σε οικονομικές μονάδες που αναζητούν χρηματοδότηση και χορηγούς από ιδιώτες, διαμορφώνοντας τη λειτουργία τους ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας και διαμορφώνονται σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων. Τα “καλά σχολεία” θα βρίσκουν χρηματοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα, αυτά στα οποία μαθητεύουν τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων, θα καταδικάζονται σε υπολειτουργία με ανεπαρκείς υποδομές και προσωπικό.

Δε μας κάνει βέβαια καμία εντύπωση που οι αυτόκλητοι “θεματοφύλακες της Παιδείας” προωθούν τέτοια μέτρα. Είναι οι ίδιοι που εδώ και χρόνια έχουν αφήσει υποχρηματοδοτούμενα τα σχολεία, με κτίρια που καταρρέουν, με ελλείψεις σε βιβλία και προσωπικό. Είναι οι ίδιοι που εφαρμόσανε το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, οι ίδιοι που στοιβάζανε παιδιά σε αίθουσες-κοντέινερ, χωρίς καμιά πρόνοια για προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία.

Από τη μεριά τους, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι απαντούν τις τελευταίες μέρες με απεργιακές κινητοποιήσεις και αποχή απ’ τις διαδικασίες αξιολόγησης, επιδεικνύοντας τολμηρή αντίσταση απέναντι στις ορέξεις του υπουργείου. Με εντολή Κεραμέως οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες με αποτέλεσμα οι πρόσφατες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν απ’ τα σωματεία των εκπαιδευτικών να χτυπηθούν απ’ τις δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδήλωση να κατέβει στον δρόμο. Παράλληλα, τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή αβάντα της κυβέρνησης, υποτιμώντας τους αγώνες των εκπαιδευτικών και υποστηρίζοντας τις δεξιές εμμονές και ιδεοληψίες του υπουργείου για αξιολόγηση των εργαζομένων.

Η μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στον αυταρχισμό, τις απειλές και την καταστολή είναι μια μάχη που οφείλει να δώσει σύσσωμη η τάξη μας. Γι’ αυτό και εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των δασκάλων και καθηγητών, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 11:30 στο Εφετείο στην Αθήνα και στις 11:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη . Με συνέπεια και σθένος, με οργάνωση στη βάση και ενότητα στη δράση, να σταθούμε εμπόδιο στα αντιλαϊκά μέτρα και την ποινικοποίηση των ταξικών αντιστάσεων.

  • Συνολική κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Δημιουργία προγραμμάτων δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα βασίζονται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (4823/21).
  • Οι ιδιωτικοί φορείς και οι ΜΚΟ δεν έχουν καμία θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κρατική χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
  • Άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων.
  • Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές σε όλη την χώρα που δε σκύβουν το κεφάλι στις κυβερνητικές απειλές και συνεχίζουν ανυποχώρητα να μάχονται, να διεκδικούν και να συστρατεύονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή. Αλληλεγγύη στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Όλοι και όλες στους δρόμους