Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κούβα

«Όταν μιλάμε για το λαό δεν εννοούμε τους βολεμένους, τα συντηρητικά στοιχεία του έθνους, που τους βολεύει κάθε καταπιεστικό καθεστώς, κάθε δικτατορία, κάθε δεσποτισμός, που προσκυνούν τον αφέντη μέχρι να χτυπήσει το μέτωπό τους στο πάτωμα.

Όταν μιλάμε για πάλη, εννοούμε με τη λέξη λαός τις μεγάλες αλύτρωτες μάζες, προς τις οποίες όλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και όλοι εξαπατούν και προδίνουν, αυτές που ποθούν μια καλύτερη πατρίδα, πιο αξιοπρεπή και πιο δίκαιη…

Σ’ αυτό το λαό, που οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με πέτρες άγχους, εξαπάτησης και ψεύτικων υποσχέσεων, εμείς δεν θα του πούμε: «θα σου δώσουμε», αλλά: «Ορίστε, αγωνίσου τώρα με όλες σου τις δυνάμεις για να γίνει δική σου η λευτεριά και η ευτυχία!»

(Απόσπασμα από την απολογία του Φιντέλ Κάστρο στη δίκη μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος Μπατίστα τον Ιούλιο του 1953, με τίτλο «Η ιστορία θα με δικαιώσει»)

Τις τελευταίες μέρες στο νησί της Κούβας παρακολουθούμε μια μεθοδευμένη προσπάθεια των ΗΠΑ και των τοπικών μαφιών, να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, πατώντας πάνω σε ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας του εμπάργκο ο λαός της Κούβας, κάποιες αντιδραστικές μειοψηφίες της κουβανικής κοινωνίας έχουν βγει στους δρόμους και απαιτούν ανατροπή της κυβέρνησης, με συνθηματολογία αντικομμουνιστική και φιλοαμερικανική.

Παράλληλα, απέναντι στην υστερία των «αντικυβερνητικών» διαδηλώσεων, ο λαός της Κούβας, διατηρώντας στο ακέραιο την επαναστατική του μνήμη και μη ξεχνώντας τις ρίζες του, οργανώνει μαζικές αντιδιαδηλώσεις υπεράσπισης της κυβέρνησης και εναντίωσης στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Όπως αναφέραμε, το εν λόγω ζήτημα δεν αφορά μόνο τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Έχει ως αφετηρία το εμπάργκο που εδώ και 6 δεκαετίες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στο νησί, εφαρμόζοντας ασφυκτικά μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες και πλήττουν άμεσα τον κουβανικό λαό.

Κι όμως, ο λαός αυτός έχει μάθει να μένει όρθιος και περήφανος. Μέσα στη συγκυρία της πανδημίας της νόσου covid19, η Κούβα οργάνωσε διεθνή ιατρική βοήθεια, στέλνοντας ιατρούς και νοσηλευτές της σε χώρες που το σύστημα υγείας τους πιεζόταν υπερβολικά απ’ τις νοσηλείες και τους νεκρούς (πχ Ιταλία). Επιπλέον, παρότι ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ δημιουργεί σοβαρές ελλείψεις, οι κουβανοί επιστήμονες κατάφεραν να παράξουν εμβόλια για την καταπολέμηση του covid, αποδεικνύοντας πως και στις πιο δύσκολες συνθήκες (πανδημία και εμπάργκο) ο ηρωικός λαός της Κούβας μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να αποτελέσει σύμβολο διεθνιστικής και πανανθρώπινης αλληλεγγύης.

Στον πολύπλευρο πόλεμο που διεξάγει ο δυτικός ιμπεριαλιστικός άξονας ενάντια στην Κούβα, έχουν επιστρατευθεί και τα διεθνή μέσα «ενημέρωσης», που καταβάλλουν απελπισμένες προσπάθειες επικοινωνιακής μεγέθυνσης των διαδηλώσεων χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Μιλούν για «δικτατορία» εκείνοι που έμπρακτα στηρίζουν μοναρχικά καθεστώτα για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, μιλούν για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αυτοί που βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές σκορπώντας τον θάνατο σε άμαχο πληθυσμό, μιλούν για «περιορισμό ελευθεριών» αυτοί που εφαρμόζουν πολιτικές εξαθλίωσης καταστέλλοντας κάθε λαϊκή αντίδραση. Με αυτό τον τρόπο τα ΜΜΕ της δύσης συμβάλλουν στο κλίμα αποσταθεροποίησης που μεθοδεύει εδώ και χρόνια το δολοφονικό κράτος των ΗΠΑ (με σταθερούς συνενόχους και συνεργούς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ), αποσκοπώντας σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο νησί.

Οι φωνές της αντεπανάστασης, όσο κι αν εντείνουν τις προβοκάτσιες τους, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η Κουβανική Επανάσταση αποτελεί μνημείο της ριζοσπαστικής ιστορίας της εργατικής τάξης και των λαών του κόσμου και οι κατακτήσεις της μέχρι σήμερα εμπνέουν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ολόκληρης της υφηλίου. Τα φερέφωνα της δύσης έχουν επιλέξει προ πολλού στρατόπεδο, κι αυτό τάσσεται εναντίον της επανάστασης και του κουβανικού λαού. Θέλουν μια Κούβα προτεκτοράτο, σαν αυτή του δικτάτορα Μπατίστα.

Το δικό μας ταξικό στρατόπεδο όμως βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Εμπνέεται από την Κούβα των επαναστατικών παρατάξεων όπως το κίνημα της 26ης Ιουλίου και των ανταρτών όπως ο Φιντέλ, ο Γκεβάρα, ο Καμίλο, ο Χουάν Αλμέιδα και χιλιάδων άλλων γνωστών ή άγνωστων ανδρών και γυναικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της Επανάστασης, μαθαίνει από τους αγώνες τους, τα λάθη τους, τις προσπάθειές τους.

Επεξεργάζεται τα θετικά μίας νικηφόρας και γνήσιας αντιιμπεριαλιστικής-λαϊκής επανάστασης και αποτιμά κριτικά τις αδυναμίες της επαναστατικής διαδικασίας στην Κούβα, χωρίς να παραγνωρίζει τη θέση από την οποία μιλά και αντιλαμβάνεται τα γεγονότα, μένοντας πάντα στο πλευρό ενός λαού που δε θέλει να δεν τον τόπο του να μετατρέπεται και πάλι σε μια απέραντη έκταση για πορνεία, καζίνο, άγρια εκμετάλλευση και στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. και της ντόπιας ολιγαρχίας που ζει κυρίως στο Μαϊάμι και παρακαλάει τους προστάτες της για συνέχεια του εμπάργκο αλλά και για ανοιχτή κήρυξη πολέμου.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει τα κατάπτυστα κείμενα στήριξης των “διαδηλώσεων” μαζί με άλλους δορυφόρους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και που οι Η.Π.Α. ενορχηστρώνουν την όλο και πιο άμεση εμπλοκή τους στην περιοχή, είναι ανάγκη τα εργατικά σωματεία και οι πολιτικές οργανώσεις να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Κούβας για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μας θυμίζει, στο ξεκίνημα της δικιάς μας αντίστοιχης εποχής, την προηγούμενη εποχή που οι λαοί πάλευαν και νικούσαν τους ιμπεριαλιστές και τις ντόπιες ελίτ.

Γιατί τον λαό της Κούβας τον θέλουμε όρθιο και περήφανο, να ακούσουμε με σεβασμό όσα έχει να μας πει στις μελλοντικές διεθνείς και μαζί να πάμε την επανάσταση του και τις επαναστάσεις του μέλλοντός μας, πιο μπροστά.

Ο νους μας βρίσκεται δίπλα στον κουβανικό λαό που μέσα σε συνθήκες πανδημίας και αποκλεισμού δίνει μάχη για την ευημερία του, αλλά και για την ευημερία των λαών όλου του πλανήτη

Η καρδιά της επανάστασης χτυπάει ακόμα

“Πως να στο εξηγήσω Γιάνκη λυσσασμένε, εδώ δεν παραδίνεται κανείς”