Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον αναρχικό Β.Σταθόπουλο

Ο αναρχικός σύντροφος Βαγγέλης Σταθόπουλος συνελήφθη στις 8 Νοεμβρίου 2019 από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο πλαίσιο μιας ακόμη κρατικής σκευωρίας και μέχρι σήμερα, 16 μήνες μετά, κρατείται στις φυλακές της Λάρισας. Ο σύντροφος κατηγορείται για ληστεία αλλά και για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο να τον συνδέει με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται αναδεικνύοντας τον εκδικητικό και πολιτικό χαρακτήρα της δίωξής του. Ο λόγος που βρίσκεται αντιμέτωπος για μία ακόμη φορά απέναντι στην αστική δικαιοσύνη είναι η σταθερή και συνεπής συμμετοχή του εδώ και πολλά χρόνια στο αναρχικό κίνημα και τους κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες, αλλά και η αλληλέγγυα στάση του.Το 2010 είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των διωκτικών μηχανισμών κατηγορούμενος για την υπόθεση της ένοπλης οργάνωσης ΕπαναστατικόςΑγώνας όπου και καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης.

Μετά από σχεδόν 18 μήνες δίκης, έδωσα και εγώ από τη δική μου πλευρά μάχες και πολέμησα τόσο την κατασκευή στοιχείων, όσο και την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισης του ίδιου του αγώνα. Υπερασπίστηκα τις συντροφικές και φιλικές μου σχέσεις, που αναπτύχθηκαν και ισχυροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστασης ενάντια στο σύστημα της καταπίεσης. Θεωρώ ότι στο δικό μου πρόσωπο χτυπιέται η πολυμορφία του ίδιου του αγώνα και η επαναστατική προοπτική του. Υπερασπίστηκα ανοιχτά, όπως έκανα και τόσα χρόνια, τη συνέχισή του και την αλληλεγγύη σε όλες της μορφές δράσης που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κατά τη διεξαγωγή του.” Γράμμα από τη φυλακή Μάιος 2013, Βαγγέλης Σταθόπουλος

Ο σύντροφος ύστερα από την πρόσφατη σύλληψή του το 2019 οδηγήθηκε στις φυλακές της Λάρισας. Μια προφυλάκισή με ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα καθώς βρίσκεται μακριά από τον τόπο διαμονής του, γεγονός που δυσχεραίνει την πραγματοποίηση επισκεπτηρίων με τους οικείους του. Οι φυλακές της Λάρισας αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή στην Ελλάδα από πλευράς υπερπληθυσμού, και την φυλακή με τα περισσότερα ίσως κρούσματα covid 19. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες των εγκλείστων, οι εκπρόσωποι του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ άφησαν την συγκεκριμένη φυλακή να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας για τους κρατούμενους.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής διαχείρισης είναι πως ο σύντροφος (ο οποίος ανήκει σε ευπαθή ομάδα) εκτέθηκε σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, καθώς βρέθηκε θετικός στον covid 19, κατόπιν μαχητικής διαμαρτυρίας των κρατουμένων να διενεργηθούν τεστ από τον εοδυ και τέθηκε σε “καραντίνα”μαζί με άλλους 60 κρατούμενους θετικούς στον ιό στοιβαγμένοι όλοι στον ίδιο θάλαμο.Η αιχμαλωσία του συντρόφου αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι της προληπτικής αντιεξέγερσης που το κράτος και τα αφεντικά δρομολογούν με ολοκληρωτικές και συνοπτικές διαδικασίες. Η επίθεση σε όσους και όσες αγωνίζονται και ειδικά στο αναρχικό κίνημα, γέννημα θρέμμα του οποίου αποτελεί οΒαγγέλης Σταθόπουλος, αφορά το σύνολο της κοινωνικής βάσης αφού αποσκοπεί στην ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης ,στην αδρανοποίηση των αντιστάσεων με πρόσχημα την πανδημία και στην αυταρχικοποίηση της κρατικής επιβολής προς όφελος των αφεντικών και εναντίων των καταπιεσμένων στο σύνολό τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι /ες στον σύντροφο και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης εν όψη της δίκης του την Τετάρτη 17 Μαρτίου, στις 09:00 στο Εφετείο Αθηνών

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ Β. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ