Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στις χώρες του Σαχέλ

Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες του Σαχέλ Δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους

Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωσε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Γαλλία του Μακρόν, θα στείλει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ της Αφρικής, ιδίως στο Μάλι, στο πλαίσιο της γαλλικής αποστολής «Τακούμπα», συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο πλέον ενεργά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεταισε εξέλιξη στην περιοχή.Η Γαλλία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει από το 2020την επίσημη συγκρότηση της ειδικής δύναμης “Τακούμπα”. Πρόκειται για μιαμονάδα ειδικών δυνάμεων από χώρες της ΕΕ ενάντια στους τζιχαντιστές στο Μάλι, στο Νίγηρα και ευρύτερα στο Σαχέλ.

Για μας, η ερμηνεία και η κατανόηση της δυναμικής που έχουν οιγεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι πολύ σημαντική, καθώς όπως η ιστορική εμπειρία καταδεικνύει, η εξέλιξή τους επηρεάζει και σε ορισμένες περιπτώσεις καθορίζει την ταξική πάλη σε εγχώριο επίπεδο.Στη βάση αυτή θεωρούμε, ότι ειδικά μετά από την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, η γεωστρατηγική αναμέτρηση που διεξάγεται στις χώρες του Σαχέλ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη φυσιογνωμία του κόσμου που σχηματίζεται.Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το Σαχέλ είναι η περιοχή νότια της Σαχάρας που περιλαμβάνει τμήματα 10 Αφρικανικών χωρών: βόρεια Σενεγάλη,Μαυριτανία, Μάλι, Αλγερία, Νίγηρας, βόρειο μέρος της Μπουρκίνα Φάσο,Τσαντ, βόρεια κομμάτια του Νότιου Σουδάν και της Ερυθραίας. Αυτή η περιοχή, χωρίς φυσικά εμπόδια, όπως οροσειρές ή ποτάμια, συνδέει τη Νότια Αφρική με τη Μεσόγειο και το Κέρας της Αφρικής.

Το Σαχέλ είναι ένα υποχρεωτικό “πέρασμα” για τις ροές εμπορευμάτων που διασχίζουν την Αφρική ξεκινώντας από εκείνη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.Στον Κόλπο του Τζιμπουτί και στη Μεσογειακή Αφρική βρίσκονται στην πραγματικότητα δύο από τα κυριότερα παγκόσμια κοιτάσματα αυτών των ενεργειακών πόρων. Είναι αυτονόητο ότι εάν κάποιος θέλει να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό πρέπει να ελέγχει αυτήν την περιοχή. Ο έλεγχος της περιοχής αποκτά επίσης στρατηγική σημασία για τη ροή εμπορευμάτωνπου έρχονται από την Ανατολή: το Κέρας της Αφρικής είναι στην πραγματικότητα ο προθάλαμος του Σουέζ και αποτελεί την “αίθουσα”ελέγχου, διαχείρισης και κατεύθυνσης. Στο Σαχέλ, κάποτε διάσημο για τα ορυχεία χρυσού (τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν και να ελέγχονται ακόμα και σήμερα κυρίως από την τζιχαντιστική ομάδα Boko Haram), υπήρξε τα τελευταία χρόνια η μετάβαση στη βάρβαρη εξαγωγή δύο υλικών που τις τελευταίες δεκαετίες θεωρούνται πολύ πιο σημαντικά και από τον χρυσό: το ουράνιο και οι σπάνιες γαίες (σπάνια ορυκτά).Το ουράνιο, όπως είναι γνωστό, είναι η βάση της στρατιωτικής και της πυρηνικής βιομηχανίας, της οποίας η Γαλλία είναι ο κυριότερος Ευρωπαίος αντιπρόσωπος.

Τα δύο τρίτα του ουρανίου που καταναλώνονται στη Γαλλία αποδεικνύεται πως εξάγονται από το Σαχέλ.Από την άλλη πλευρά, οι σπάνιες γαίες είναι ένα σύνολο περίπου τριάντα ορυκτών και αποτελούν τη βάση της βιομηχανίας στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί ναυπάρχει η λειτουργία υπολογιστή ή δικτύου.Η εξαγωγή αυτών των υλικών, εκτός από την ανάγκη μεγάλου εργατικού δυναμικού, είναι επίσης και εξαιρετικά ρυπογόνα.Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί στην περιοχή εξελίσσονται πολλές στρατιωτικές αποστολές συνολικά 36 χωρών, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν άλλωστε και τους πιο σημαντικούς παράγοντες παγκοσμίως: ηΓαλλία και άλλες χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε., οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες στο Τζιμπουτί έχουν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις drone στον κόσμο που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας (από εκείξεκινούν οι βομβαρδισμοί της Υεμένης και της Σομαλίας), η Ρωσία και η Τουρκία που βρίσκονται πιο βόρεια από τη Λιβύη επεκτείνουν εξίσου την επιρροή τους στην περιοχή. Και τέλος φυσικά η Κίνα.

Η ασιατική χώρα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε ολόκληρη την Αφρική. Κατέχει το 20% του αφρικανικού χρέους και εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο της υποδομήςβρίσκεται υπό τον έλεγχο της, είτε άμεσα είτε έμμεσα.Η προοδευτική τεχνολογικοποίηση της βιομηχανίας Made in China καθιστά τον κινεζικό κολοσσό αχόρταγο και σε μια διαρκή αναζήτηση για σπάνιες γαίες. Οι επενδύσεις στον τομέα του αυτοματισμού των αλυσίδωνπαραγωγής, μια τάση που θα αυξηθεί στη μετά covid 19 εποχή, οδηγούν σεμια σταδιακή μετεγκατάσταση των εργοστασίων παραγωγής με χαμηλό τεχνολογικό αντίκτυπο σε άλλες περιοχές με φτηνότερο εργατικό δυναμικό από αυτό της Κίνας: στην Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα στηνΑφρική. (Η κινεζική επιρροή που δέχονται πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου είναι τεράστια. Ενδεικτικό είναι πως πρόσφατα η Νιγηρία και ηΓκάνα ζήτησαν να αποσυνδέσουν το νόμισμά τους από τη Γαλλία, με την οποία συνδέονται ιστορικά πάρα πολλά χρόνια, προκειμένου να προσδεθούνστην Κίνα, καθιστώντας ως επίσημο νόμισμά τους το Γουάν).Το άλλο μεγάλο “εμπόρευμα” στο οποίο αφθονούν οι χώρες του Σαχέλ είναιτο εργατικό δυναμικό.

Ένα ελκυστικό “αγαθό” τόσο για να καταναλωθεί τοπικά, όπως επιβεβαιώνει η περίπτωση των κινεζικών μετεγκαταστάσεων,όσο και για να εισαχθεί στα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης. Οι μεγάλες εκτοπισμένες μάζες από την Αφρική διασχίζουν αυτά τα μέρη της ερήμου προκειμένου να φτάσουν στη Λιβύη και στη συνέχεια από εκεί να προσπαθήσουν να συνεχίσουν την απεγνωσμένη διαδρομή τους προς την Ευρώπη.Όσοι ελέγχουν την περιοχή του Σαχέλ έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν και να κλείνουν τη στρόφιγγα που ρυθμίζει την άφιξη του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη: ας σκεφτούμε πόσο θεμελιώδες είναι για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης (και κυρίως για τη γεωργική βιομηχανία τους) όπως για τηνΙταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα της ρύθμισης της κυκλοφορίας αυτού του πολύτιμου “εμπορεύματος” χωρίς να βρίσκονται υπό την τουρκική επιρροή, η οποία ελέγχει τη διαδρομή των Βαλκανίων.

Η πρώτη ελληνική στρατιωτική αποστολή στην Αφρική (εξαιρουμένης της συμμετοχής στις δύο εκπαιδευτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Στρατό του Μάλι, EUTM Mali), είναι σαφώς μια “ανταπόδωση” της γαλλικής συμβολής προς το ελληνικό κράτος στις διάφορες επαναλαμβανόμενες προστριβές με την Τουρκία. Μετά τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ το 2019, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει ως σύμμαχο στη Γαλλία,σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη γεωπολιτική δύναμη που αποκτά σταδιακά ο Ερντογάν.

Η περιοχή του Σαχέλ είναι ένας σημαντικός πόλος εξόρυξης, ένα στρατηγικό σταυροδρόμι ενεργειακών ροών, που οδηγεί σε μια από τις θαλάσσιες περιοχές που διασχίζονται διαρκώς από τα εμπορεύματα όλων των ειδών καιπου διατηρεί ένα μεγάλο ποσοστό φτηνής εργατικής αξίας. Στις χώρες του Σαχέλ διεξάγεται ήδη και πιθανότατα να ενταθεί, ένας μεγάλος πόλεμος διααντιπροσώπων. Πρόκειται να γίνει, μαζί με τη Μέση Ανατολή, η παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα, ο τόπος που θα πραγματοποιηθούνστο εγγύς μέλλον οι αυξανόμενες προστριβές μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων.

Η Γαλλία δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να ελέγξει μια περιοχή που ιστορικά βρισκόταν υπό την επιρροή της καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο και έντονο ενδιαφέρον και από άλλες υπερδυνάμεις.Είναι ηλίου φαεινότερο πως πίσω από τα ανθρωπιστικά προσχήματα περί της αντιμετώπισης της δράσης των τζιχαντιστών κρύβονται τα τεράστια συμφέροντα Γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων. Ο ορυκτός πλούτος της Δυτικής Αφρικής έχει προσελκύσει πολλές γαλλικές πολυεθνικές (Total,Bouygues, Ballore, Areva), οι οποίες εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.Επίσης η Γαλλία αντιμετωπίζει και μία ισχυρή εσωτερική αστάθεια που βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολιτικών εκπροσώπων των Γαλλικών μονοπωλίων (άνοδος της Boko Haram και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων,«έκρηξη» των φυλών Tuareg, οι οποίες κάποτε “κρατιόντουσαν” στον κόλπο από τον Καντάφι με έσοδα από το πετρέλαιο – περιττό το πώς η ιμπεριαλιστική ρητορική παρουσιάζει αυτές τις ομάδες ως το απόλυτο κακό όταν στην πραγματικότητα είναι παράγοντες που ανταγωνίζονται τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις για την κατανομή των πόρων των χωρών τουΣαχέλ).

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα ο Μακρόν ανήγγειλε την αύξηση των δυνάμεων συνολικότερα στη Δυτική Αφρική.Η συμμετοχή στην αποστολή “Takuba” με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μάλι, αναδεικνύει τους στόχους του ελληνικού κράτους και του εφοπλιστικού κεφαλαίου που προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι των πόρων και των κερδών που ελέγχονται από τις ευρωπαϊκές αποστολές στο Σαχέλ και να ενισχύσει τον τακτικό ρόλο του υποτελούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.Πέρα από το γεγονός ότι είναι δίκαιο να είμαστε ενάντια σε κάθε καπιταλιστικό πόλεμο που διεξάγεται, η μεγάλη στρατηγική σημασία που έχουν οι χώρες του Σαχέλ και που η ελληνική συμμετοχή σηματοδοτεί, θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε το πόσο σημαντικό, στρατηγικό και δίκαιο είναι να αναδεικνύουμε και να εναντιωνόμαστε με κάθε τρόπο σε μία ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση σε αφρικανικό έδαφος.

Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες του Σαχέλ

Δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους

Ταξική Αντεπίθεση(ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)