Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

[Θεσ/νίκη] Παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής, της εργασίας, της ελευθερίας

Παρεμβάσεις με πανό και τρικάκια έγιναν σε πολλές γειτονιές της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής, της εργασίας, της ελευθερίας των εκατομμυρίων ανθρώπων που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους τα βάρη της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αλλά και της διαχείρισής τους από τους καπιταλιστές και τα κράτη.

Με αιχμές την τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας, την επίθεση στα κεκτημένα της εργατικής τάξης από Ε.Ε., κεφάλαιο και κράτος και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Αλλά και την καταστολή που στοχεύει ευρύτερα τις λαϊκές ελευθερίες, που αφορά ολόκληρους πληθυσμούς που κρίνονται περιττοί (μετανάστες, φυλακισμένοι, Ρομά, κόσμος των εργατικών και φτωχότερων συνοικιών) ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί και διώκει και όσους παλεύουν και αντιστέκονται ενάντια στην καπιταλιστική δυστοπία. Καλούμε σε συγκέντρωση το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου στηρίζοντας την πρωτοβουλία που πάρθηκε από Οργανώσεις, Συλλογικότητες και Εργατικές Κινήσεις της πόλης, με αγωνιστική αυτοπειθαρχία, ταξική αλληλεγγύη, κοινωνική ενσυναίσθηση και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας του λαού και του συστήματος υγείας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομάδας για την κινητοποίηση:

ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η επιδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο, τα πιο τραγικά αποτελέσματα που μπορούσε να έχει ένα διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ίδια στιγμή που κατέδειξε με τον πιο δραστικό τρόπο την αντικοινωνική και εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού, επιταχύνοντας μία νέα περίοδο κρίσης. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ήταν ξεκάθαρο ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα εξαντλητικά ωράρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί βέβαια, ότι παρά τις πομφώδεις και δακρύβρεχτες δηλώσεις της κυβέρνησης, τα επιστημονικά δεδομένα, η ανάλυση τους και τα μέτρα που αναδύονται από αυτά δεν είναι μονοσήμαντα. Δεν υπάρχει δηλαδή μία και μοναδική επιστημονική αλήθεια, αλλά πάντα μπορούν να προταθούν και να υιοθετηθούν διαφορετικά ισοδύναμα μέτρα. Στην προκειμένη, τα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν ένα σαφές ταξικό και κατασταλτικό πρόσημο, έτσι ώστε από αυτή την κρίση να βγει ακόμα πιο ισχυροποιημένο το κεφάλαιο τη στιγμή που εμείς θα σιωπούμε απέναντι στην άγρια φτωχοποίησή μας. Έτσι, δεν μας κάνει εντύπωση το ότι η κυβέρνηση προτίμησε να ακολουθήσει απαρέγκλιτα τη ρητορική της ατομικής ευθύνης προσπαθώντας να κρύψει την εγκληματική και δολοφονική της πολιτική. Κούνάει το δάχτυλο στην κοινωνία, καταστέλει συγκεντρώσεις και πορείες, στοχοποιεί τη νεολαία την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας των δικών της επιλογών. Εν ολίγοις, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο ήδη βρισκόταν υποχρηματοδοτούμενο και σε πολύ δυσμενή θέση. Αντιθέτως, επέλεξε να ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό, για την αστυνομία, για επιδοτήσεις στους καπιταλιστές. Την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια απέναντι σε εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους εργασίας, στους οποίους, αντί να επιβάλλει μαζικά τεστ και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον ιό, αρκείται, στην καλύτερη περίπτωση, σε συστάσεις. Αποφάσισε ακόμα να ανοίξει τα σχολεία με τάξεις 26 και 27 μαθητών, έχοντας αυξήσει τον μέγιστο αριθμό ανά τάξη το καλοκαίρι, αντί να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού τους και σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, ενώ συνέχισε να μας στριμώχνει στα υπερπλήρη λεοφωρεία του ΟΑΣΘ τη στιγμή που δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε διαμαρτυρίες που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Σήμερα ζούμε σε μια κατάσταση με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους, πολλοί εκ των οποίων γιατροί, οι οποίοι δουλεύουν εξαντλητικά χωρίς δικαίωμα χρήσης της άδειάς τους. Σε μια κατάσταση όπου κρούσματα σε εργαζόμενους των super market αγγίζουν μέχρι και το 60% την ίδια στιγμή που εκατοντάδες εργάτες έχουν βρεθεί θετικοί σε εργοστάσια, εμπορικά κέντρα και χωράφια ενώ άλλα τόσα δεν δηλώνονται από την εργοδοσία. Σε μια κατάσταση όπου εκατοντάδες κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε φυλακές και κέντρα κράτησης μεταναστών με -ποιος αλήθεια ξέρει ακριβώς; – πολλούς νεκρούς (ήδη 3 νεκροί από κορωνοϊό στις φυλακές Διαβατών). Σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πληρότητα κλινών ΜΕΘ σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και ασθενείς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε απλές κλίνες. Σε μια κατάσταση που έχει ακυρωθεί το 80% των χειρουργείων, λες και σταμάτησαν οι άλλες ασθένειες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χαρτζιλικώνει τις ιδιωτικές κλινικές και σπρώχνει σε αυτές τους ασθενείς.

Απέναντι σε όλα αυτά, είναι ζήτημα επιβίωσής μας, να αντιπαρατεθούμε με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις και νέες κλίνες ΜΕΘ, καθώς και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς προϋποθέσεις. Δε μπορούμε παρά να απαιτήσουμε διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους χώρους εργασίας, άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, κατάργηση των κέντρων κράτησης μεταναστών, δε μπορούμε παρά να αγωνιστούμε με κάθε μέσο για δωρεάν δημόσια υγεία για όλους και όλες μας, απεμπλοκή της έρευνας και της ιατρικής από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η επιδημία αποτέλεσε την τέλεια ευκαιρία για το κράτος και το κεφάλαιο για να περάσουν νέα αντεργατικά μέτρα και να χτυπήσουν εργατικά κεκτημένα χρόνων. Σε μια εποχή όπου η οργάνωση των ταξικών αντιστάσεων είναι ακόμα πιο δύσκολη, επιχειρούν να εγκαταστήσουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, ενώ η εργατική τάξη πασχίζει να τα βγάλει πέρα με τις εφορίες, τους λογαριασμούς, τις τράπεζες, τα ενοίκια. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η ψήφιση του προϋπολογισμού φέρουν ένα κοινό μήνυμα: στη νέα οικονομική κρίση που έρχεται, τα κέρδη του κεφαλαίου θα διασωθούν με κάθε κόστος.

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, η μη καταβολή αποζημίωσης απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, ο υπερδιπλασιασμός του ορίου των απλήρωτων υπερωριών, η εφαρμογή της 10ωρης εργασίας, το ψηφιακό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, από τη μία δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης, από την άλλη επιχειρούν να φιμώσουν κάθε αντίδρασή της στη νέα αυτή κανονικότητα που επιβάλλει το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου αλλά και το κόψιμο προνοιακών επιδομάτων. Κι όλα αυτά ενώ οι άνεργοι αγγίζουν το 1.500.000 με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται την ίδια στιγμή, σε καθεστώς αναστολής ή ημιαπασχόλησης, μισοασφαλισμένοι ή κακοπληρωμένοι.

Απέναντι στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλεται από την Ε.Ε., τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση, οφείλουμε να μη σιωπήσουμε, αλλά να περάσουμε κι εμείς το δικό μας ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε εργασία με δικαιώματα, με απολαβές που να καλύπτουν το σύνολο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με μείωση του χρόνου εργασίας, θέλουμε μείωση του κόστους ζωής (μεταφορές, ενέργεια, ύδρευση, ενοίκια κ.α.). Θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά κεκτημένα χρόνων, το δικαίωμα μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, θα απεργούμε και θα διαδηλώνουμε γιατί αυτό επιτάσσει το δίκιο μας, ασχέτως αν αυτό χαρακτηρίζεται από το κράτος ως “νόμιμο” ή “παράνομο. Οι εκατομμύρια φτωχοποιημένοι ξέρουμε πως τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, πως καμία ελπίδα πλέον δεν μπορούμε να έχουμε σε “σωτήρες” και πως μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μπροστά στην επερχόμενη αποτυχία απόσπασης της κοινωνικής συναίνεσης το κεφαλαίο και το κράτος του, μη θέλοντας να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους, αποφάσισαν να τα οχυρώσουν και να παίξουν όλα τα χαρτιά τους πάνω στην αναβάθμιση της καταστολής.

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία πρωτοφανή και επιστημονικοφανή κατασταλτική στρατηγική με μια ρητορική που θυμίζει εξαγγελίες δικτατορικών καθεστώτων. Μια ρητορική που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει όσους σκέφτονται να βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: υγεία, παιδεία, ψωμί, ελευθερία. Μια ρητορική που όταν μετουσιώνεται σε πράξη δε στοχεύει πλέον μόνο στην τρομοκράτηση, αλλά στην οικονομική και υλική εξόντωση των αγωνιζομένων μέσα από τα εκατοντάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε διαδηλωτές και μέσα από τις συνεχείς διώξεις και φυλακίσεις, μέσα από συνεχείς προσλήψεις μπάτσων και αναβάθμιση του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ.

Οι πρόσφατες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, η άγρια καταστολή τους στις 17 και 26 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη, που έφεε εκατοντάδες συλληφθέντες, δεκάδες τραυματισμένους και ένα παιδί με επιληπτική κρίση, στα πρόθυρα ζωής και θανάτου, μέσα στη ΓΑΔΑ, οι αντίστοιχες παγκόσμιες κατασταλτικές στρατηγικές και η δολοφονία ενός 25χρονου στην Αλβανία από μπάτσους, επειδή δε φορούσε μάσκα και έτρεξε για να αποφύγει τον έλεγχο, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Γιατί μόνο με την καταστολή μπορούν να καταφέρουν να βγουν κερδισμένοι και από αυτή την κρίση, οι βιομήχανοι, οι κλινικάρχες, οι εφοπλιστές, οι έμποροι όπλων, γιατί μόνο με την καταστολή μπορούν να καταφέρουν τη συνέχιση της κερδοφορίας για τα παράσιτα της αστικής τάξης, γιατί μόνο με την καταστολή μπορούν να μας βυθίσουν σε ακραία φτώχεια την ίδια στιγμή που επιδοτούν το κεφάλαιο με χρήμα της Ε.Ε., που του προετοιμάζουν νέες φοροελαφρύνσεις και που δαπανούν εξωφρενικά ποσά για την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κράτους, ενώ υποχρηματοδοτούν με έπαρση την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

Το καπιταλιστικό σύστημα και τα κατασταλτικά του όργανα ήταν, είναι και θα είναι εχθρός της εργατικής τάξης, εχθρός της νεολαίας, των καταπιεσμένων και των αγωνιζομένων, ήταν, είναι και θα είναι εχθρός της ζωής, εχθρός της ελευθερίας. Μόνο οι από τα κάτω μπορούμε να σταματήσουμε την επέλασή του, παλεύοντας για μια ζωή ελεύθερη χωρίς οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση. Η βουβή οργή που κυκλοφορεί στους δρόμους των πόλεων να μετουσιωθεί σε αγώνα, ο φόβος να γίνει δύναμη, η εξατομίκευση να μετατραπεί σε συλλογική δράση.

Να στήσουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά, να οικοδομήσουμε την λαϊκή αυτοάμυνα και οργάνωση, να περάσουμε στην ταξική αντεπίθεση!

Να αγωνιστούμε για ζωή.

Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο!

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

Συγκέντρωση: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)