Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

[Θεσ/νίκη] Παρεμβάσεις για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και σε ένδειξη αλληλεγγύης στο υγειονομικό προσωπικό

Παρεμβάσεις το τριήμερο που μας πέρασε, στην κλινική “Λυσίμαχος Σαραφιανός”, στην “Euromedica” στην Μπότσαρη και στη γενική εφημερία του ΑΧΕΠΑ για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και σε ένδειξη αλληλεγγύης στο υγειονομικό προσωπικό.

Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απειλή του κορονοϊού βρισκόμενο σε κατάσταση διάλυσης. Μετά από μια δεκαετία περικοπών, απολύσεων και υποστελέχωσης, με ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό και ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν να αγωνίζονται ενάντια στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των καιρών μας. Οι ίδιοι άνθρωποι που για χρόνια λοιδορούνταν από κυβερνήσεις και ΜΜΕ ως κομμάτι του “υπέρογκου δημόσιου τομέα” που έπρεπε να περιοριστεί, μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε “ήρωες”, καθώς ο κορονοϊός ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αναγκαιότητα ενός ισχυρού δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Ωστόσο τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες αποδείχθηκαν πολύ σύντομα κενές. Οι υποσχέσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ αποδείχθηκαν στείρες.

Η κυβέρνηση, αφού κέρδισε χρόνο με το lockdown της άνοιξης, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων. Αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, επέλεξε να προσλάβει μπάτσους, στρατιωτικούς και συνοριοφύλακες, επέλεξε να δώσει εκατομμύρια στους καναλάρχες για να υποστηρίξουν επικοινωνιακά τη δολοφονική πολιτική της για τον κορονοϊό. Αντί να επιτάξει ΜΕΘ και ιδιωτικές κλινικές, προτίμησε να επενδύσει σε πολεμικούς εξοπλισμούς, τους “μεγάλους περιπάτους” και τα προγράμματα voucher φαρσοκωμωδίες. Σήμερα, το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας έρχεται να καταδείξει την εγκληματική διαχείριση των προηγούμενων μηνών, η οποία και θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές.

Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλο τον λαό και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη. Το ιδεολόγημα περί ατομικής ευθύνης έρχεται έρχεται να θολώσει τον διάλογο για την δημόσια Υγεία και να ρίξει το πρόβλημα, πάλι, στις πλάτες του λαού. Σε συνθήκες άγριας οικονομικής κρίσης η άρχουσα τάξη υιοθετεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης για την υγεία, το οποίο στην πραγματικότητα δε σημαίνει παρά το εξής:

Όσοι έχουν ας σώσουν τους εαυτούς τους, όσοι δεν έχουν ας πεθάνουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μόνο ο λαός θα σώσει το λαό. Με μαζικούς ταξικούς αγώνες, ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας και της ζωής. Διεκδικώντας τα αυτονόητα, υγεία, στέγαση, δουλειά, παιδεία, τα οποία στη σημερινή συγκυρία μετατρέπονται σε επαναστατικά αιτήματα, καθώς ο καπιταλισμός δεν έχει ούτε την πρόθεση, ούτε τη δυνατότητα να τα παρέχει.

Τα πράγματα πλέον είναι απλά. Κάθε νεκρός από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, είναι ένας νεκρός με την βούλα της κυβερνητικής/κρατικής θανατοπολιτικής. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν συνεχώς κραυγές αγωνίας και πλέον ο μόνος τρόπος να στηριχτούν έχει να κάνει με τον “εθελοντισμό” νοσοκομειακού προσωπικού από άλλες πόλεις, ο οποίος μάλιστα παίζει ως πρώτη είδηση στα ΜΜΕ. Όσο συγκινητική και να είναι αυτή η κίνηση, στην πραγματικότητα φανερώνει το αδίστακτο πρόσωπο της κυβέρνησης και του Κράτους όπου έρχεται να κουμπώσει τέλεια στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης η οποία πλεόν εφαρμόζεται και στους εργαζομένους των νοσοκομείων. Καμία κεντρική μέριμνα και οργάνωση, καμία ενίσχυση των υποδομών, μόνο μπίζνες και παζάρια με τους κλινικάρχες και καταστολή και χημικά σε αυτούς που ζητάνε τα αυτονότητα. Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε πως το Ε.Σ.Υ. δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους δολοφόνους με τις μπλε στολές και τα άσπρα κράνη, ούτε καν από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα μαζικά κλεισίματα των ανθρώπων στα σπίτια τους εκτός αν πρόκειται να καταναλώσουν ή να παράγουν, συνεχίζουμε να λέμε πως κάθε μέρα που περνάει και δεν ενισχύεται με ουσιαστικά μέσα και μέτρα το σύστημα Υγείας, το έγκλημα μεγαλώνει.

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας για εμάς, δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Έχει να κάνει με στοχευμένα, δωρεάν αλλά και μαζικά τεστ, με σοβαρή ιχνηλάτιση, με νέες δομές περίθαλψης όλων των βαθμίδων. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, το Ε.Σ.Υ. πριν το Ε.Σ.Υ. και όχι τα ΜΑΤ και οι ΟΠΚΕ. Αυτό ήταν που θα βοηθούσε τα νοσοκομεία να προλάβουν τα νούμερα της πανδημίας και όχι τα καθολικά lockdown που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει εν μέσω πανδημίας, μαζί με τον ΣΕΒ και την Ε.Ε., νέα νομοσχέδια λιτότητας, απλήρωτων υπερωριών, ιδωτικοποιήσεων, καταλήστευσης του κοινωνικού πλούτου.

Μαζί με αυτά λοιπόν, έρχονται και οι επιπλέον προσλήψεις ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού αλλά και η αύξηση των Μ.Ε.Θ. σε έναν μέσο όρο που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (φυσικά μιλάμε για Μ.Ε.Θ. στα δημόσια νοσοκομεία) παράλληλα με την αρχή μιας κουβέντας για τον τρόπο που ζούμε και παράγουμε, για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την υγεία, τη ζωή, την επιστήμη, την έρευνα, για το ότι είναι εγκληματικό έννοιες σαν κι αυτές να αφήνονται βορά στα δόντια της Αγοράς, του Κέρδους, του Καπιταλισμού.

Αφού δεν έγινε όμως τίποτα από αυτά, αφού οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών κάνουν “νερά” και διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές επινοικίασης των νοσοκομείων τους, αφού το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται χωρίς άδεια μετρώντας εκατοντάδες κρούσματα ενώ παραμένει ελλιπές (δεν πέρασαν λίγες μέρες από το θάνατο εργαζόμενης στο ΑΧΕΠΑ που νοσούσε από τον Covid-19), ζούμε αυτή την κατάρρευση σε αργή κίνηση. Βιώνουμε το θάνατο ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, το ότι καρκινοπαθείς χάνουν τις εξετάσεις τους με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται και άνθρωποι που έπρεπε να εγχειρηστούν θα περιμένουν ελπίζοντας να μην είναι αργά, όταν ξαναυπάρξει από την άνοιξη χώρος στα νοσοκομεία.

Δε θα σιωπήσουμε όμως απέναντι σε αυτούς που απαγορεύουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, στο όνομά κιόλας της επιστήμης – ακόμα κι αν κανένας επιστήμονας δεν έχει δηλώσει ότι μπορεί να υπάρξει διασπορά σε πορείες που τηρούν τα μέτρα-, τη στιγμή που είναι οι ίδιοι που μας στοιβάζουν στα λεοφωρεία, στα εργοστάσια και τα εμπορικά καταστήματα, στα σχολεία, για έναν ιό που κατά δηλώσεις τους κατά 86% έχει μεταδοθεί μέσα σε κλειστούς χώρους. Θα παλέψουμε. Και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε εργατικό και κοινωνικό αγώνα των εκατομμυρίων ανέργων και ελαστικά εργαζομένων, του όλο και πιο φτωχοποιημένου λαού, τον δύσκολο αγώνα των νοσοκομειακών υπαλλήλων που πολεμάνε τον κορονοϊό σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες παλεύοντας ταυτόχρονα για μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού και για νέες προσλήψεις, έχοντας πάνω από τα κεφάλια τους μια κεντρική διοίκηση που καθίμενη πάνω στις διευθυντικές καρέκλες νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών, διοικήσεων, υπουργείων, τους ανταμείβει είτε με σαρκασμό είτε με χειροκροτήματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Με τις παρεμβάσεις μας αυτές τις ημέρες, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους καθαριστές και τους διοικητικούς υπαλλήλους στα νοσοκομεία, όπως και στους εργαζομένους στα μάρκετ, στις ταχυμεταφορές, στις αποθήκες, στις καφετέριες, στα εργοστάσια που βρίσκονται εκτεθειμένοι και δουλεύουν εξουθενωτικά.

ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ:

-Λεφτά για την υγεία (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αγορά υλικού, νέα νοσοκομεία) που θα βρεθούν από τα εξωφρενικά κονδύλια που έχουν δοθεί την ίδια περίοδο για πολεμικούς εξοπλισμούς, αστυνομία, ΜΜΕ, επιδοτήσεις σε εργολάβους και καπιταλιστές
-Να ανοίξουν ΑΜΕΣΑ το “Λοιμωδών” και το “Παναγία”
-Να γίνουν ΑΜΕΣΑ νέες ΜΕΘ
-Να επιταχθούν ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να ενταχθεί το 424 στις γενικές εφημερίες
-Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα τακτικά χειρουργεία και κλινικές για να μη πεθαίνει κόσμος από άλλα προβλήματα ή να μην αναγκάζεται να τα στάζει στους κλινικάρχες

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)