Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα στήριξης των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων εν όψει της απόφασης για τη δίκη της ΧΑ

Στηρίζουμε και καλούμε όλους και όλες να στηρίξουν τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις 06/10 στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στις 7/10 στις 10.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου αλλά και έξω από το εφετείο στην Αθήνα.

Ήταν 18 Σεπτέμβρη 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από τον ναζί και μέλος της Χρυσής Αυγής Ρουπακιά, ύστερα από ενορχηστρωμένο πέσιμο των ταγμάτων εφόδου της χρυσής αυγής, κυρίως στον ίδιο αλλά και στην παρέα του. Ο Παύλος, παιδί της εργατικής τάξης κοίταξε πρώτα να φυγαδεύσει τους φίλους του και στάθηκε στα ίσια απέναντι στους φασίστες. Η αστυνομία ξεδιάντροπα, όπως κάθε φορά, έτσι κι εκείνο το βράδυ συγκάλυψε την δολοφονία με την απαθή στάση της.

Άλλωστε, εκείνη την περίοδο τα θρασίμια της ΧΑ οργάνωναν πογκρόμ, πουλούσαν προστασία και κλέβανε τους μετανάστες, προστάτευαν αφεντικά απέναντι σε απεργίες εργατών/τριων κ.α. με την συγκατάθεση και την συμμετοχή των μπάτσων. Υψηλόβαθμα στελέχη της Ασφάλειας Νίκαιας, Διάδες και λοιπά σκουπίδια των σωμάτων ασφαλείας, βρέθηκαν κατηγορούμενοι όταν άνοιξε η δικογραφία της ΧΑ και προφανώς δεν ξηλώθηκε κανένας τους, ούτε γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα τους. Ήταν η περίοδος που η Χρυσή Αυγή εκπροσωπούσε τόσο εντός της βουλής με επερωτήσεις, όσο και στους δρόμους με τα μαχαίρια τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενδιαφέρον για φοροελαφρύνσεις για τους εφοπλιστές, απεργοσπασίες, επιθέσεις σε μέλη σωματείων εργαζομένων, ομοφυλόφιλους, μετανάστες εργάτες που διεκδικούσαν δεδουλευμένα, σε αναρχικούς και κομμουνιστές, αλισβερίσια με το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες και ουρά των πολιτικών λιτότητας με αποκορύφωμα το χλιαρό και για τα μάτια του κόσμου “όχι” στο δημοψήφισμα ενόσω καταστροφολογούσαν για πιθανή έξοδο από το Ευρώ, ήταν οι κύριες ενασχολήσεις της. Όταν το κεφάλαιο είχε εξασφαλίσει μέσω της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ την ύφεση των ταξικών και κοινωνικών αγώνων, μία νέα περίοδο συναίνεσης των εργαζομένων τη στιγμή που η ίδια η φασιστική γκρούπα έδειχνε όλο και πιο πολύ τάσεις αυτονόμησής της αλλά και όταν η δουλειά του αντιφασιστικού κινήματος έδειξε ότι δε θα αφεθεί η τάξη να πάει σαν πρόβατα στη σφαγή, αλλά έχει τα πολιτικά εργαλεία και τους τρόπους να απαντάει στη φασιστική και κρατική βία, τα αφεντικά της τη μαζέψαν.

Φτάνοντας στο σήμερα, 7 χρόνια μετά, ύστερα από τον σκληρό αγώνα της οικογένειας Φύσσα και του αντιφασιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα η δίκη φτάνει στο τέλος της. Οι χρυσαυγίτες αλλάζουν τα προσωπεία τους σαν δήθεν πιο δημοκράτες, καταφεύγοντας πάντα δε στο χαφιεδισμό και στη ρουφιανιά μεταξύ τους (όπως ορίζει και η φύση τους ανά τους αιώνες). Συνεχίζουν να τα αρπάζουν από τον έναν ή τον άλλον εφοπλιστή ή βιομήχανο, στήνουν νέους μηχανισμούς και κόμματα και προσπαθούν να ξανασταθούν, μάταια, στα πόδια τους.

Είναι ξεκάθαρο πως η αστικη δικαιοσύνη ούτε μπορεί ούτε θέλει να αντιπαρατεθεί με τον φασισμό και τα οργανωμένα παρακρατικά μορφώματα με τα οποία συνυπάρχει στο στρατόπεδο της υπεράσπισης των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Αν κάτι μπορεί να τσακίσει τον φασισμό είναι ο αγώνας που με κατεύθυνση την κοινωνική επανάσταση στοχεύει στην ανατροπή του συστήματος που τον γεννά. Η πολυεπίπεδη δουλειά που έκανε το αντιφασιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, χτυπώντας τους ναζί σε δημόσιους χώρους, πλατείες, συγκεντρώσεις ,σε χώρους εργασίας ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων, είχε ως αποτέλεσμα είτε να κρυφτούν είτε να επιχειρήσουν να μεταπηδήσουν σε διαφορετικά ακροδεξιά μορφώματα που έκαναν την εμφάνιση τους ανα τους καιρούς, με αρκετούς να αποσύρονται φοβισμένοι.

Μερίδα του κεφαλαίου τους θέλει πάλι έξω, το κράτος θεσπίζει νόμους που απαγορεύουν τις αντισυγκεντρώσεις που μπλόκαραν τόσα χρόνια τις απόπειρες τους να κατέβουν στο δρόμο, ενώ έχει επιδωθεί σε έναν διαρκή πόλεμο που στοχεύει το αντιφασιστικό κίνημα και τη δράση του, με τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση και σύλληψη σε 51 αντιφασίστες/τριες που σβήναν σβάστικες στην παραλία της Θεσ/νίκης. Άλλωστε οι μνήμες του εμπρησμού της κατάληψης Libertatia από φασίστες-οπαδούς που συνοδεύονταν από μπάτσους, οι επιθέσεις σε μετανάστες και ομοφυλόφιλους στην παραλία της πόλης κατά τη διάρκεια των πορειών για το “Μακεδονικό”, τα ρουφιανέματα συντρόφων και οι ποινές χάδια για αυτούς, είναι νωπές.

Στις 7 Οκτώβρη ανακοινώνεται η απόφαση της πολύχρονης δίκης της Χ.Α. Μπορεί μία πιθανή καταδικαστική απόφαση να αποτελεί μία νίκη του αντιφασιστικού κινήματος το οποίο ως ένα ισχυρό ιστορικό και κοινωνικό δυναμικό κατάφερε να διαμορφώσει ουσιαστικά απ’ την αρχή τους συσχετισμούς μπροστά στα περιοδικά μα πάντα προσωρινά φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού. Δεν έχουμε όμως καμία αυταπάτη για το ότι η αντιπαράθεση με τον φασισμό μπορεί να αφεθεί στα χέρια της αστικής τάξης και των λακέδων της δικαιοσύνης τους. Αυτοί που βγάλαν στους δρόμους τους φονιάδες τους, είναι οι ίδιοι που θα τους ξαναβγάλουν αν χρειαστεί ακόμα και με άλλο όνομα, είναι οι ίδιοι που έχουν κάνει το ρατσισμό θεσμική και μόνιμη κρατική πολιτική. Ο αντιφάσισμός είναι καθήκον, ζήτημα επιβίωσης, ιστορικό χρέος της εργατικής τάξης, αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη προϋπόθεση της ίδιας της επαναστατικής και απελευθερωτικής προοπτικής.

Ο αντιφασιστικός αγώνας ήταν και είναι δρομίσιος αγώνας, αλλά δεν ήταν βεντέτα. Γιατί κι αν σήμερα η Χρυσή Αυγή διαλύεται, ο αγώνας ενάντια στη ρατσιστική πολιτική του Ελληνικού κράτους που δολοφονεί μαζικά μαζί με τη Frontex στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μετανάστες και πρόσφυγες είναι εξίσου αναγκαίος και συνέχεια του αγώνα ενάντια στους φασίστες. Όπως συνέχεια αυτού του αγώνα είναι η πάλη για χαρτιά στους μετανάστες, το μπλοκάρισμα των ρατσιστικών νόμων Ε.Ε. και Ελλάδας που τους στερούν τη πρόσβαση σε υγεία-μόρφωση-δουλειά, το κόψιμο επιδομάτων σε μετανάστες ακόμα και δεύτερης γενιάς, η διεκδίκηση ορατότητας για κάθε άνθρωπο που δεν καλύπτει τα παραγωγικά, εμφανισιακά ή έμφυλα πρότυπα που προωθεί το σύστημα και οι φασίστες του. Συνέχεια αυτού του αγώνα είναι η περιφρούρηση και η οργάνωση της αυτοάμυνας των γειτονιών, των πορειών, των αγώνων μας, της ενότητας της τάξης μας. Συνέχεια αυτού του αγώνα είναι η πάλη απέναντι στις κυρίαρχες εθνικιστικές αφηγήσεις, στα εξοπλιστικά προγράμματα που στερούν χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, αλλά και η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που φέρνουν το θάνατο και τη προσφυγιά σε όλη τη γη. Συνέχεια αυτού του αγώνα τέλος, είναι η πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο χωρίς τάξεις, χωρίς πολέμους, χωρίς ανισότητες.

Η μαζικότητα των αντιφασιστικών διαδηλώσεων εν όψει του τέλους της δίκης αλλά και της συγκέντρωσης στο εφετείο την ημέρα της απόφασης , η καθημερινή ταξική και αντιφασιστική πάλη θα είναι η δική μας ετυμηγορία για τους φασίστες, αλλά και ο καθοριστικός παράγοντας για το τι θα γίνει στη δίκη. Ακόμα και από διώξεις δικών μας συντρόφων έχουμε κατανοήσει πως δεν μπορούμε να αφήσουμε την αστική δικαιοσύνη να νικήσει αθωώνοντας τα παιδιά της, οφείλουμε εμείς να της επιβάλουμε το ταξικό και λαϊκό δίκιο που θα εκφράσει από τη στιγμή που δε θα μπορεί να κάνει αλλιώς.

Είναι λοιπόν επιτακτική η μαζική και δυναμική παρουσία στο δρόμο που θα αποδείξει στο κράτος, τους φασίστες, στην αστική δικαιοσύνη πως τίποτα δεν τελείωσε, πως μια πιθανή αθωωτική απόφαση για την ακροδεξιά δολοφονική οργάνωση, δεν θα ναι απλά μια σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης, θα γίνει το ποτάμι που θα τους πνίξει.

Στηρίζουμε και καλούμε όλους και όλες να στηρίξουν τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις 06/10 στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στις 7/10 στις 10.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου αλλά και έξω από το εφετείο στην Αθήνα.

Το τελικό χτύπημα στο κεφάλι του φιδιού θα το δώσουν τα σφυριά της πολυεθνικής εργατικής τάξης.

Ταξική Αλληλεγγύη – Ταξική Οργάνωση – Ταξική Αντεπίθεση ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος και την εμπροσθοφυλακή τους, τους ένστολους και τους παρακρατικούς.

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)