Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Θεσσαλονίκη: Γιγαντοπανό στη Θεολογική Σχολή για την υπεράσπιση των καταλήψεων και της πρόσβασης στη στέγαση από την κρατική καταστολή

Το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει μέσα από μια μεγάλη και δυνατή έκρηξη, την οποία θα κοιτάμε όλοι μαζί αποσβολωμένοι. Το τέλος του κόσμου δεν θα ανακοινωθεί από το δελτίο των 9 ούτε από τις κυρίαρχες φυλλάδες. Το τέλος του κόσμου, βρίσκεται εδώ τριγύρω μας και συντελείται μεθοδικά 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα. Άρα θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και θα παρακολουθούμε τον πλανήτη να περιστρέφεται προς την καταστροφή του; Και αν δεν σταθούμε εμείς απέναντι στους εκμεταλλευτές αυτού του κόσμου, τότε ποιος θα το κάνει;

Η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η πιο πυκνή και σημαντική των τελευταίων δεκαετιών. Είναι η περίοδος όπου μια άνευ προηγουμένου υγειoνομική κρίση έχει επιταχύνει μια υφέρπουσα οικονομική κρίση που όλοι περίμεναν. Μία κρίση με τέτοιο βάθος και έκταση που έχει καταφέρει να γονατίσει τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες, φανερώνοντας τις εγγενείς αδυναμίες τους στα μάτια των λαών.

Αποδυναμωμένα συστήματα υγείας από την χρόνια κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων, ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αδύναμες επιχειρήσεις που κατεβάζουν στόρια, μαζικές απολύσεις σε όλους τους κλάδους. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού που αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε καθεστώτα γαλέρας χωρίς επιδόματα και καμία πρόνοια, μαθήτριες και μαθητές που στοιβάζονται σε σχολικές αίθουσες χωρίς τις βασικές προδιαγραφές και δέχονται ανελέητη καταστολή αν τολμήσουν να ζητήσουν τα αυτονόητα. Εκατομμύρια άνεργοι, όσοι είναι τυχεροί και εργάζονται το κάνουν με όλο και πιο μικρό μισθό και με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που υποβαθμίζονται και κατακλέβονται και ο καθένας καλείται πλέον να επενδύσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές, κοιτώντας μονάχα τον εαυτό του ή την οικογένειά του.

Πράγματι η υγειονομική κρίση φανέρωσε αυτό που γνωρίζαμε καλά και πλέον δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Πως ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται μόνο για την αναπαραγωγή του και όχι για τα σώματα των εργατών που καταπίνει στην διαδικασία της συσσώρευσης του κέρδους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ύφος του απογοητευμένου πατέρα, μας προειδοποιεί, πως εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκε η οικονομία από τον κορονοϊό, η ύφεση που θα χτυπήσει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, θα είναι 30 φορές μεγαλύτερη από την ύφεση του 2009, από την οποία φυσικά δεν έχουμε ανακάμψει ακόμα. Φυσικά, όπου ακούμε οικονομική ύφεση, πρέπει να είμαστε αρκετά ψιλιασμένοι ώστε να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις,το τι πραγματικά εννοούν όταν μιλάνε για πακέτα στήριξης, δανεισμό και επίβλεψη. Μιλάνε λοιπόν για νέα μνημόνια, νέο κύκλο αίματος, που θα αποπληρωθεί από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, από εργαζόμενες και εργαζόμενους στην επισφάλεια, από ανθρώπους που ζουν μήνα με τον μήνα.

Να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς. Η κρίση που έρχεται, παρέα με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις θα μπήξει βαθύτερα το μαχαίρι στη πλάτη της εργατικής τάξης. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αλλά και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αφήνει απλήρωτες τις υπερωρίες, φακελώνει τα σωματεία, καταργεί ουσιαστικά την απεργία και το σταθερό ωράριο εργασίας, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση του κόστους ζωής, οι επενδύσεις που ρημάζουν το περιβάλλον συναποτελούν τη δυστοπία που ονομάζουν ανάπτυξη. Βέβαια, οι κυβερνώντες έχουν ήδη φροντίσει να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή αντίστασης εμφανιστεί. Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την αναγκαστική δήλωση “υπεύθυνου πορείας”, τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για αστυνομικό εξοπλισμό, οι συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών και δημιουργία στοχευμένων ομάδων καταστολής , η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, η κατά το δοκούν άσκηση του νόμου για την δημόσια υγεία (περιορισμός συγκεντρώσεων λόγω covid), είναι μερικά από τα αποτρεπτικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Με σκοπό μια ομαλότερη λειτουργία της καπιταλιστικής κανονικότητας και κυρίως, μιας ομαλής διαχείρισης της τερατώδους οικονομικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουμε ακόμα βιώσει σε όλη τους την έκταση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Η προστασία του Κεφαλαίου και της “ιδιωτικής επιχειρηματικότητας” με κάθε κόστος και μέσο. Οι πυλώνες του σύγχρονου Κράτους, η Ανάπτυξη και το Κέρδος, έχουν τα δίδυμα αδερφάκια τους, την Συναίνεση και την Καταστολή για να τους ανοίγουν τον δρόμο. Η Συναίνεση κατασκευάζεται με τις εθνικιστικές κορώνες των κυβερνώντων για την τουρκική επιθετικότητα και τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών. Όπου βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί η Συναίνεση επιστρατεύεται η Καταστολή.Οι ασκήσεις καταστολής που είδαμε σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις αντιπολεμικές πορείες με αφορμή την επίσκεψη του εγκληματία πολέμου Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στην απεργία των νοσοκομειακών υπαλλήλων, στη πορεία των μαθητών και στην πορεία στήριξης αγωνιστών απεργών πείνας στην Τουρκία είναι εικόνες πρόληψης,. Χτυπάνε προς το παρόν τα κομμάτια που διαμαρτύρονται και έχουν να επιδείξουν πιο μαχητικά χαρακτηριστικά αλλά στο σύντομο μέλλον θα στραφούν ενάντια σε όλο τον λαό και την εργατική τάξη. Το μήνυμα έχει αποδέκτες προς πάσα κατεύθυνση. Αν τα χημικά και τα γκλοπ μιλάνε απευθείας στους αγωνιζόμενους, η καταστολή (με κάθε μορφή) απευθύνει, σε όποιον τολμήσει και σκέφτεται να αγωνιστεί, το μήνυμα πως θα είναι ο επόμενος, ενώ παράλληλα χαϊδεύει τα αυτιά του πιο συντηρητικού ακροατηρίου, κάνοντας πάντα την βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο και το κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υλοποίηση του σχεδίου των εκκενώσεων καταλήψεων αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά στοιχήματα της ΝΔ εν όψει της ταυτόχρονης όξυνσης της καπιταλιστικής επίθεσης. Για το κράτος, οι εκκενωμένες καταλήψεις δεν είναι ζήτημα γοήτρου, είναι κίνηση ουσίας που στοχεύει στην αποδυνάμωση του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού κινήματος, μίας κοινωνικής δύναμης που μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην αναβάθμιση των κοινωνικών αντιστάσεων μπροστά στα άμεσα σχέδια του κεφαλαίου.

Σύντομα τα χημικά και τα γκλοπ της αστυνομίας θα φύγουν από τους αναρχικούς και τις καταλήψεις, από τους κομμουνιστές και τα σωματεία και θα απλωθούν σε εκείνες και εκείνους που θα διεκδικούν τα αυτονόητα. Θα απλωθούν στους ανθρώπους που θα διαμαρτύρονται επειδή διώχνονται από τα σπίτια τους από τις τράπεζες, στους ανθρώπους που θα ζητούν πληρωμένες υπερωρίες και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που θα ζητούν να εργάζονται 8ωρα και όχι 10ωρα και 12ωρα, σε όσους και όσες θα βρεθούν στον δρόμο για να αντισταθούν στην καταστροφική επέλαση του κεφαλαίου πάνω και ενάντια στη φύση και στον άνθρωπο (κι η λίστα είναι μακρά). Είναι λοιπόν καιρός να αφήσουμε πίσω μας την συγκρατημένη απαισιοδοξία και να περάσουμε στα σχέδια οργάνωσης και αντεπίθεσης.

Η κατάληψη Terra Incognita και η κατάληψη Libertatia στην πόλη μας, η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, η κατάληψη Φιλολάου 99 στην Αθήνα, όλες οι εκκενωμένες καταλήψεις, υπήρξαν, η καθεμία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χώροι όπου άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν χωρίς την εμπορευματική διαμεσολάβηση, χώροι όπου άνθρωποι μπορούσαν να συναντήσουν αγώνες για την κάλυψη των αναγκών τους, για το σταμάτησμα του φασισμού, της κρατικής καταστολής, της καπιταλιστικής επίθεσης. Έχουμε αγώνες μπροστά μας να δώσουμε, ταξικούς και πολιτικούς αγώνες, βρίσκοντας τις αιχμές εκείνες που συνδέουν την κάθε καταπίεση, την κάθε ανάγκη που δε καλύπτεται, την κάθε άρνηση με μία άλλη, και να κατανοήσουμε μαζί με την τάξη μας, την κοινή ρίζα των προβλημάτων μας.

Είναι ο αγώνας της υπεράσπισης των καταλήψεων, την ίδια στιγμή που η αστεγία στην Ελλάδα πλησιάζει “κόκκινα” επίπεδα.

Είναι ο αγώνας των μεταναστών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος διαβίωσης έχει φτάσει στα Τάρταρα.

Είναι ο αγώνας των μαθητών για αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης και μόρφωσης, την ίδια ώρα που επιβραβεύεται η αριστεία των απατεώνων και των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών.

Είναι οι περιβαλλοντικοί αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που οι φυσικοί πόροι πωλούνται κοψοχρονιά σε μεγάλες εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

Είναι ο διαρκής αντιφασιστικός αγώνας που δεν τελείωσε με μία «μετριασμένη» δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, μιας και το κεφάλαιο ήδη ετοιμάζει τους συνεχιστές τους.

Είναι ο αντιπολεμικός, αντιμιλιταριστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας που θα μπλοκάρει την πολεμική προετοιμασία, που θα σταματήσει την σταδιακή μετατροπή της περιοχής σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, που θα επιβάλει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και θα οξύνει την ταξική πάλη αλλά και τον πόλεμο στους πολεμοκάπηλους καπιταλιστές και εθνικιστές.

Είναι η επανασύσταση των σωματείων, των τοπικών πρωτοβουλιών στις γειτονιές που θα χτίσουν από κοινού την αυτοάμυνα και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης και του λαού απέναντι στα νεά βάρη που θέλουν να μας φορτώσουν στις πλάτες, στην απέραντη φτώχεια, στην καταστολή, στην ανεργία.

Δε θα παραβλέψουμε τις όποιες πολιτικές και τακτικές διαφωνίες έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στο ανταγωνιστικό κίνημα αλλά θέλουμε να τις αντιληφθούμε ως πλούτο που κριτικά και αυτοκριτικά θα χρησιμοποιήσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται. Ξέρουμε καλά πως ο δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε είναι μακρύς και δύσβατος και κανένας δεν θα μπορέσει να τον περπατήσει μόνος του μέχρι τέλους. Σ’ αυτό το δρόμο θα παλέψουμε ως τάξη αλλά και ως κίνημα με όσους και όσες αντιλαμβάνονται με αυτούς τους όρους την εξέλιξη του αγώνα, αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου αντιεξουσιαστικού και κομμουνιστικού, ενός κόσμου χωρίς τάξεις, εκμετάλλευση και καταπίεση. Γιατί ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό είναι αγώνας για επιβίωση και όχι ιδεολογικό φετίχ. Με Οργάνωση στη Βάση και Ενότητα στη Δράση χτίζουμε ταξικά αναχώματα απέναντι στην κρατική καταστολή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΤERRA INCOGNITA, TH ROSA NERA, ΤΗ LIBERTATIA, ΤΗ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 99 ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΑΠΌ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)