Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Φράχτες και ψηφιακός εντοπισμός

ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ

Στην συνάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρις Λετζερί την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο, οριστικοποιήθηκε η δημιουργία ενός νέου φράχτη μήκους 27 χιλιομέτρων.

Η ΕΛΑΣ έχει ήδη δεσμεύσει 60 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του 2020 και του 2021 για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή, η οποία θα περνά από τις περιοχές Φέρες, Κτήμα Τσιρώζη και Νέα Εγνατία κατά μήκος της συνοριογραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο ΟΤΕ προχωρά στην εγκατάσταση 11 νέων καμερών στον Έβρο, στα πλαίσια του συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά από πιλοτικά προγράμματα ψηφιακής επιτήρησης των συνόρων (και όχι μόνο), δοκιμάζονται για να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα FOLDOUT προβλέπει την τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης στα σύνορα για τον εντοπισμό των προσφύγων / μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, στέλνοντας στο συγκεκριμένο σημείο drone και ενεργοποιώντας επίγειες κάμερες για επιπλέον έλεγχο.

Αντίστοιχα υπό δοκιμή προγράμματα είναι το ROBOBORDER, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ένα αυτόνομο σύστημα συνοριακού ελέγχου, επιστρατεύοντας drones και ένα δίκτυο θαλάσσιων και επίγειων κινητών ρομπότ, αλλά και το iBorderCtrl, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε συνθήκες προσομοίωσης στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Ιούλιο του 2019.

Το πρόγραμμα iBorderCtrl παρέχει την δυνατότητα ταύτισης προσώπου και ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, καταγράφοντας μέσω ειδικού λογισμικού τα λόγια και τις εκφράσεις του προσώπου για να αξιολογήσει εάν ο εκάστοτε ύποπτος ταυτίζεται με τα έγγραφα του ή όχι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορά μονάχα μετανάστες / πρόσφυγες, αλλά δοκιμάζεται ως μηχανισμός ψηφιακής επιτήρησης επιβατών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πεζούς και σε οδηγούς οχημάτων, διαμορφώνοντας όρους ολοκληρωτικού βιο-ελέγχου των πληθυσμών.