Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

ΠΟΓΚΡΟΜ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΠΟΓΚΡΟΜ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Από σήμερα 1η Αυγούστου καταργείται και επίσημα ο νόμος Κατσέλη και η προστασία της πρώτης κατοικίας, απελευθερώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς.

Βάσει των στοιχείων, περίπου 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμού οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή λόγω πανδημίας θα εκτελεστούν άμεσα, ενώ υπολογίζονται άλλοι 8.800 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Από το σύνολο των ”κόκκινων δανείων” τα 70 δις αφορούν 800.000 ενέχυρα ακίνητα, εκ των οποίων το 55%, γύρω στις 440.000 είναι επαγγελματικοί χώροι, ενώ το 45%, δηλαδή 360.000 αποτελούν κατοικίες. Το 1/3 αυτών, περίπου 300.000 ακίνητα, μέσα στην επόμενη διετία θα περάσουν στον έλεγχο ξένων επενδυτικών εταιριών (Funds), με στόχο τον πλειστηριασμό και την άμεση αξιοποίηση τους.

Το ”πρόγραμμα γέφυρα” που θέσπισε η ΝΔ για την επιδότηση των δόσεων των δανείων, έκτος από τον αποκλεισμό των πιο αδύναμων-”κόκκινων” δανειοληπτών βάσει των αυστηρών κριτηρίων που θέτει, ουσιαστικά αποτελεί ένα 6μηνο μεταβατικό πλαίσιο μέχρι το 2021, όπου και θα ψηφιστεί ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας του κράτους σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση των τραπεζών.

Οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες (με το 37% των χορηγήσεων τους να αφορά κόκκινα δάνεια), για τις οποίες η κυβέρνηση νομοθέτησε την αμνηστία των στελεχών τους σε περίπτωση παράνομης δανειοδότησης επιχειρήσεων, έχουν ήδη παραδώσει χαρτοφυλάκιο 36 δις κόκκινων δανείων σε ξένα Funds μέσω του σχεδίου ”Ηρακλής”. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την σκανδαλώδη ρήτρα των 12 δις από το ελληνικό δημόσιο προς τα Funds σε περίπτωση μη είσπραξης των χρημάτων από τους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα, από τη μία οι ιδιωτικές εταιρίες να απαιτούν χρήματα χωρίς καμία προστασία των δανειοληπτών και από την άλλη να φορτώνονται νέα χρέη στην κοινωνία από τις εγγυήσεις του κράτους.