Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση στην μαθητική πορεία της 23/9

Παρέμβαση με κείμενα και τρικάκια πραγματοποίησε σήμερα η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) στη συγκέντρωση των μαθητών/ μαθητριών κατειλημμένων σχολείων. Ακολουθούν φωτογραφίες καθώς και το κείμενο που μοιράστηκε

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από τότε που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πακέτο για εξοπλιστικά συστήματα (μαχητικά αεροπλάνα, φρεγάτα, όπλα, βλήματα κλπ) ύψους 10 δις, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς προσλήψεις χιλιάδων μπάτσων και στρατιωτικών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σκέψεις, για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18, ενώ ανακοινώνεται και η αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς στους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή νοσοκομεία, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, δηλώνουν αδυναμία να δεχτούν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό. Την ίδια στιγμή, σχολεία αναγκάζονται να λειτουργήσουν, υποχρηματοδοτούμενα, με ελλιπές διδακτικό προσωπικό, χωρίς λεφτά για θέρμανση, χωρίς υποδομές, στιβάζοντας παιδιά εν μέσω πανδημίας μέσα σε τάξεις, με το επιτρεπόμενο όριο μαθητών ανά τάξη, κόντρα σε κάθε λογική να ανεβάινει στους 27. Εκμεταλλευόμενο δε την πανδημία, όχι μόνο δεν προσλαμβάνει καθηγητές, καθαριστές και δασκάλους αλλά ανακοινώνει ότι θα προσλαμβάνει καθηγητές με 3μηνες συμβάσεις για να καλύπτουν τα κενά. Και όλα αυτά μέσα σε ένα όλο και πιο ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου χωρίς φροντιστήριο δύσκολα να τη βγάλει κανείς καθαρή και με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να πριμοδοτούνται αδρά, ενώ και η πανεπιστημιακή έρευνα έχει πάψει να έχει προσανατολισμό την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών, χρηματοδοτούμενη από το ΝΑΤΟ και το στρατό, από εταιρείες μεγαθήρια που φέρνουν μόνο εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους αλλά και το περιβάλλον. Και όλα αυτά μέσα σε ένα σύστημα παιδείας που σκοπός του είναι να εξοντώσει και όχι να μορφώσει τους μαθητές, αλλά και να τους εκπαιδεύσει στο ρατσισμό, στη θρησκοληψεία, στον ανταγωνισμό.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ήδη σιγά σιγά χτυπάει και την Ελλάδα σε συνδυασμό με την εγκληματική πολιτική διαχείριση της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Η απαξίωση που δέχονται οι τομείς της υγείας και της παιδείας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, σε συνδυασμό με την υπερβολική “προσοχή” που δίνεται στις χρηματοδοτήσεις των διεφθαρμένων ΜΜΕ και του εξοπλιστικού ανταγωνισμού με την Τουρκία, μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Πως την κρίση που έρχεται θα αναγκαστούν να την πληρώσουν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες και η νεολαία.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές που κυριολεκτικά ματώνουν για να καταφέρουν να βρεθούν σε ένα ΑΕΙ ή σε ένα ΤΕΙ και έπειτα, σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας, βλέπουν σιγά σιγά τα όνειρα τους να καταρρέουν, αφού έχουν υποστεί ένα από τα άδικα συστήματα αξιολόγησης, αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου η δημιουργικότητα και η ενέργεια της νεολαίας εξατμίζεται για χάρη της παπαγαλίας και της εργαλειακής αποστήθισης. Βαρετές και κατά πλειοψηφία άχρηστες γνώσεις οι οποίες στα 20 μας, μας φαίνονται μια μακρινή ανάμνηση και τις οποίες αναγκαζόμαστε να ξεχάσουμε με το που θα μπούμε στα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, το ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” επιχειρεί να θέσει στο στόχαστρο πάλι την νεολαία και την εργατική τάξη, με την δικαιολογία πως οι πολιτικοί της κυβέρνησης κατέχουν την απάντηση και την λύση για τα προβλήματα μας και πως εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να υπακούσουμε ευλαβικά. Είναι οι ίδιοι που μας στιβάζουν στα εργοστάσια, στα λεωφορεία, στις σχολικές αίθουσες αλλά απαιτούν από εμάς να μη μπορούμε να καθίσουμε σε μία πλατεία και να συναντήσουμε ένα φίλο ή μία φίλη μας.

Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, ο αγώνας των μαθητών και των μαθητριών, του διδακτικού και καθαριστικού προσωπικού των σχολείων, των αδιόριστων εκπαιδευτικών, των λαϊκών οικογενειών, των γιατρών, κάθε εργαζομένου οφείλει να αγκαλιάζεται από όλους μας. Στον υποδειγματικό αγώνα των μαθητών και των μαθητριών, η εργατική τάξη να γίνει ασπίδα και ενεργή αυτοάμυνα απέναντι στους εισαγγελείς και τους μπάτσους που απειλούν με συλλήψεις. Θα σταθούμε ώμο με ώμο, ενάντια στην κατάφορη αδικία του καπιταλισμού και των κυβερνητικών τσοπανόσκυλων. Θα παλέψουμε μαζί ενάντια στο φασισμό που ανεπιτυχώς επιχειρεί να εισχωρήσει στα σχολεία, θα παλέψουμε μαζί ώμο με ώμο για τις άμεσες ανάγκες μας και το δίκιο μας, για τα αιτήματα που οι ίδιοι οι μαθητές και οι καθηγητές βάζουν, θα παλέψουμε μαζί ώμο με ώμο για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες και διακρίσεις, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΥΣΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών-Κομμουνιστών)