Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Η Μεσόγειος φλέγεται

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ

Με σημαία το ”Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” επιχειρεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της η εγχώρια αστική τάξη, εμπλεκόμενη -με το αζημίωτο- στις γεωστρατηγικές αντιθέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η παρουσία Μακρόν -ως άτυπος εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού- στην Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ιράκ), εντάσσεται στην προσπάθεια ανάσχεσης της τουρκικής επιρροής στην περιοχή, με την Γαλλία να προωθεί τα δικά της ενεργειακά της συμφέροντα, είτε με το να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ είτε με το να παίρνει ”διεθνείς πρωτοβουλίες” για τον Λίβανο με πρόσχημα την έκρηξη στη Βηρυτό, επιχειρώντας να ”περιφρουρήσει” την ενεργειακή έξοδο της Μέσης Ανατολής προς την Μεσόγειο.

Αντίστοιχα, στο μέτωπο της Αφρικής, πέρα από τους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των πετρελαίων της Λιβύης και την άρνηση των Γάλλων να καταστεί άνευ όρων η Τουρκία ως κεντρικός ρυθμιστικός παράγοντας στη Μεσόγειο και ενεργειακός κόμβος προς την Ευρώπη, η σύγκρουση αφορά και την ηγεμονία στη ζώνη του Σαχέλ, με την Τουρκία να προχωρά σε στρατιωτικές και εμπορικές συμφωνίες με το Τσαντ και τον Νίγηρα, εισβάλλοντας έτσι στις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής της Γαλλίας και στα κοιτάσματα ουρανίου που χρειάζονται τα πυρηνικά της προγράμματα.

Οι ανταγωνισμοί Γαλλίας -Τουρκίας και η μετατροπή της Μεσογείου σε εμπόλεμη ζώνη γίνονται στο φόντο της κεντρικής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με το ελληνικό κράτος να παίρνει ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή.

Πέρα από την Γαλλική ”κηδεμονία” στην Μεσόγειο, η οποία και θα πληρωθεί πολύ ακριβά με την επερχόμενη ”αμυντική συνεργασία” να αγγίζει τα 10 δισ. αρχικά για την αγορά 18 πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale, την αγορά τορπιλών και την αναβάθμιση των Mirage 2000, το ελληνικό κράτος ευθυγραμμιζεται απόλυτα με την αμερικάνικη στρατηγική απέναντι στην Ρωσία.

Η επερχόμενη ”διευθέτηση” των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών μέσω του ΝΑΤΟ, αλλά και οι ιστορικές συμφωνίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ και Σερβίας- Κοσόβου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, σηματοδοτούν την δημιουργία μιας γεωγραφικής ”ζώνης αποκλεισμού” της Ρωσίας από την Αραβική και ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο με προϋπόθεση την άρνηση ελλιμενισμού στη χώρα ρωσικών στρατιωτικών πλοίων, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- ΗΑΕ, ενώ η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για τον τερματικό σταθμό (αμερικάνικου) φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), αποτελεί τμήμα του – ύψιστης για τις ΗΠΑ γεωπολιτικής σημασίας – αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος προορίζεται να επεκταθεί και προς την Σερβία, ανακόπτοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία.