Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Για την πορεία ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά «πάρκα» στη Νιάλα

Την Κυριακή που μας πέρασε συμμετείχαμε ως Ταξική Αντεπίθεση στην πορεία ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά «πάρκα» στη Νιάλα, στ’ Άγραφα. Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες για την εποχή, μαζευτήκαμε περίπου 400 άνθρωποι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και πολύμορφες εκφράσεις του περιβαλλοντικού, και του ανταγωνιστικού κινήματος, κάπου στα 1800 μέτρα υψόμετρο.

Πρόκειται πιθανότατα για τη μαζικότερη πορεία με πολιτική σήμανση στα βουνά του τόπου μας από τα χρόνια του Εμφυλίου. Εκεί όπου οι κομμουνιστές αντάρτες έγραψαν μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία των όπου γης, κινημάτων αντίστασης, δίνοντας τον συγκλονιστικά υπερβατικό τους αγώνα κόντρα στη ντόπια αντίδραση, το αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής.

Η αναφορά στο πρώτο και δεύτερο αντάρτικο δεν είναι ούτε τυχαία- δοσμένης της ταύτισης της ευρύτερης περιοχής με τους αγώνες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, ΔΣΕ- ούτε και μια ακόμα στείρα παραπομπή σε «περασμένα μεγαλεία».

Είναι το νήμα που αταβιστικά συνδέει τους αγώνες του σήμερα και του χθες.

Εκεί που το παρόν βιώνεται ως το οργανικό σημείο συνάντησης αγώνων του παρελθόντος με το μέλλον κι όχι ως ένας αγωγός επιβεβλημένης από τα ψηλά, λήθης. Εκεί που οι ταξικοί αγώνες του χθες φωτίζουν τον δρόμο για ένα κοινωνικά δίκαιο αλλά και περιβαλλοντικά ισορροπημένο, αύριο.

Στη θέση των υποτελών συνεργατών των Αγάδων και κατόπιν των Ναζί, είναι σήμερα μια χούφτα μεγαλοκαρχαρίες (Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Κόκκαλης στην προκειμένη) που με μερικούς ξεπουλημένους φορείς των τοπικών θεσμών και την αρωγή των εκεί μπράβων, προσπαθούν να στήσουν ένα αποικιοκρατικό καθεστώς, προκειμένου να μετατρέψουν τ’ Άγραφα -έναν τόπο απερίγραπτης ομορφιάς κι ισορροπίας, σε πηγή υπερκέρδους.

Όταν το περιβαλλοντικό και ταξικό κίνημα αλλά και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι αντιληφθούν την απόλυτα ενορχηστρωμένη φενάκη των ΑΠΕ, τότε οι μπράβοι και οι κεφαλαιοκράτες δεν θα έχουν χώρο στα τιμημένα αυτά εδάφη.

Η μεγαλειώδης πορεία της Κυριακής αποτελεί ήδη μια σημαντική παρακαταθήκη για τους πολύμορφους αγώνες που θα ακολουθήσουν και θα κλιμακωθούν και θα έρθουν να πλαισιώσουν τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη απέναντι στην περιβαλλοντική μόλυνση και την απομύζηση των φυσικών πόρων, που νομοτελειακά πια, συνοδεύονται από τη συστηματική απόπειρα εκμαυλισμού των τοπικών κοινωνιών, τη διαπλοκή και την επιβολή διαμέσου της κρατικής ή παρακρατικής τρομοκρατίας.

Η καρδιά μας χτυπάει σε όλους αυτούς τους αγώνες, από τη Δραπετσώνα και την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη δραματικά εντεινόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει η χρόνια και αδιάκοπη λειτουργία των εργοστασίων και στη μόλυνση που προέρχεται από τη Oil One, μέχρι το Ιόνιο, την Κρήτη και το συντονιστικό αγώνα κόντρα στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Από τον εμβληματικό αγώνα στις Σκουριές, στην αβάσταχτη πραγματικότητα που βιώνουν στην Πτολεμαΐδα εξαιτίας της μόλυνσης από την εξόρυξη λιγνίτη, από το κίνημα ενάντια στο φράγμα στη Μεσοχώρα μέχρι τις Σταγιάτες και τους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Από τα κινήματα ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά «πάρκα» σε Τήνο, Αμοργό, κι αυτά που θα ακολουθήσουν σε Λακωνία και Εύβοια.

Για να παραμείνουν τα Άγραφα απάτητα από κάθε λογής Κονκισταδόρες.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους 4 αγωνιστές που έχουν δίκη την Παρασκευή στις 10 Ιουλίου για τη δυναμική και επιβεβλημένη αντίδραση στο ανερυθρίαστο ξεπούλημα των βουνών.

Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων κόντρα στη λεηλασία της φύσης σε όφελος του κεφαλαίου.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)