Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Τιμή στον αναρχικό Σαντιάγο Μαλντονάδο. Συγκέντρωση στην Πρεσβεία της Αργεντινής (31/10)

Στις 1 Αυγούστου, στην πόλη Κουσαμέν της Αργεντινής, η αστυνομία επιτίθεται σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Μαπούτσε,οι οποίοι αγωνίζονται για την επανοικειοποίηση της γης τους από τους αποικιοκράτες της Μπένετον. Μια αχανής έκταση 9.000.000 στρεμμάτων που έχει αγοράσει η ιταλική εταιρία από το 1991, στην οποία και εκτρέφει 250.000 πρόβατα που παράγουν το 10% του αερίου που χρησιμοποιεί. Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής, μέλη της στρατοχωροφυλακής απαγάγουν τον 28χρονο σύντροφο Σαντιάγο Μαλντονάδο.

Η καταστολή του αγώνα των αυτοχθόνων της Αργεντινής αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανεξάρτητη και αυτόνομη δημοκρατία των Μαπούτσε σε αργεντίνικο έδαφος», έχει δηλώσει η Υπουργός Ασφαλείας, ενώ την αστυνομική επιχείρηση της 1ης Αυγούστου οργάνωσε και συντόνισε στενός της σύμβουλος. Ήδη, τον περασμένο Ιούνιο είχε συλλάβει τον Facundo Huala Jones (μέλος της κοινότητας των Μαπούτσε που έχει ανακαταλάβει μικρό μέρος των ιθαγενικών εδαφών που ανήκουν στον όμιλο Μπένετον), αφού εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης του στη Χιλή με τις κατηγορίες της “τρομοκρατίας”, του εμπρησμού τσιφλικιού και της οπλοκατοχής.

Οι μαζικές διαδηλώσεις και οι δυναμικές ενέργειες που απαιτούσαν να γυρίσει ζωντανός ο Σαντιάγο Μαλντονάδο ανάγκασαν την κυβέρνηση της Αργεντινής να συναντηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρέθηκε στο Μπουένος Αϊρες για την υπόθεση αυτή, και το δικαστή Οτράντο να ξεκινήσει -υποτίθεται- να ερευνά την απαγωγή, παρά τις αρχικές δηλώσεις του ότι «δεν μπορούμε να ενοχλούμε τον κύριο Μπένετον για κάθε βλακεία».

Ο Σαντιάγο Μαλντονάδο, όλους αυτούς τους μήνες, έγινε σύμβολο τόσο του ιστορικού αγώνα των Μαπούτσε για την επανοικειοποίηση των εδαφών τους, όσο και ενός ολόκληρου λαού που ζητά δικαιοσύνη και ισότητα. Η απαγωγή του συντρόφου πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και συγκρουσιακά γεγονότα, καθώς ξύπνησε μνήμες από την εποχή της δικτατορίας (όταν από το 1976 ως το 1983 σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι), αλλά και την πρόσφατη απαγωγή, εκτέλεση και καύση 43 αριστερών φοιτητών από το μεξικάνικο κράτος το 2014.

Σήμερα, τα λευκά βαν της στρατοχωροφυλακής και της αμερικανόφιλης/νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, έχουν αντικαταστήσει τα Ford Falcon της μυστικής αστυνομίας της δικτατορίας. Σήμερα, τα αστυνομικά τμήματα και η μυστική βάση της στρατοχωροφυλακής που υπάρχουν στο τσιφλίκι του Μπένετον, μαζί με την ένοπλη φρουρά του, έχουν αντικαταστήσει τους στρατιώτες του Βιντέλα που στρατωνίζονταν μέσα στο εργοστάσιο της Ford και βασάνιζαν συνδικαλιστές εργάτες. Στην Αργεντινή, όπως και παντού, το κράτος, ως πολιτική οργάνωση της αστικής τάξης, έχει συνέχεια. Πρόκειται για μια ιστορική συνέχεια η οποία στάζει αίμα. Αίμα ιθαγενών, φτωχών, εξαθλιωμένων, εργαζόμενων και άνεργων. Αίμα αγωνιστών.

Στις 18 Οκτώβρη ο σύντροφος βρέθηκε νεκρός σε ένα ποτάμι στην Παταγονία. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αργεντινή δεν αποτελούν παρά μια ελάχιστη απόδοση δικαιοσύνης απέναντι στη βία του κεφαλαίου και του κράτους του. Πράξεις δίκαιης οργής για την πλουτοκρατία και τους ένστολους μπράβους της, αλλά και τιμής για το δολοφονημένο σύντροφο.

Σαντιάγο Μαλντονάδο. ΠΑΡΩΝ!
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Συγκέντρωση: Τρίτη 31/10 στις 18:00 στην Πρεσβεία της Αργεντινής (Λεωφόρος Β. Σοφίας 59)

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)